Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
23.03.2017

Proiectul Codului aerian este discutat în comisiile parlamentare

Proiectul Codului aerian este discutat în comisiile parlamentare

Legislația națională în domeniul aviaţiei civile va fi armonizată cu normele europene în vigoare. Noile reglementări se conțin în proiectul Codului aerian al Republicii Moldova aprobat astăzi, de deputații din Comisia economie, buget și finanțe și Comisia juridică, numiri și imunități.

Potrivit autorilor, proiectul va crea premise legale pentru implementarea Acordului privind Spaţiul Aerian Comun şi va asigura încadrarea funcţională a aviaţiei civile a Republicii Moldova în sistemul european. Noile prevederi vor stabili procedurile de certificare şi operare a aeronavelor, de protecţie a persoanelor şi bunurilor de la sol, de certificare a operatorilor aerieni, aerodromurilor, personalului aeronautic, precum şi a tehnicii aeronautice.

De asemenea, proiectul prevede introducerea taxelor de securitate şi de navigaţie aeriană pentru asigurarea serviciilor de securitate aeroportuară şi de navigaţie aeriană. Administratorii aerodromurilor ar putea fi obligați să elaboreze hărţi de zgomot. Codul aerian urmează să reglementeze activităţile aeronautice civile, să stabilească instituţiile cu atribuţii în domeniul administrării aviaţiei civile, precum şi competenţele altor organisme în domeniul siguranţei şi securităţii aviaţiei.

Proiectul stabilește cadrul legal necesar cooperării civil-militare la nivel instituţional şi stabileşte un limbaj şi o conduită comună în domeniul aeronautic pentru toţi utilizatorii spaţiului aerian naţional.

În aceeași ședință, deputații au aprobat, în prima lectură, reconstrucția liniilor electrice aeriene cu tensiunea de 35 kV Şoldăneşti - Ignăţei şi liniilor electrice aeriene cu tensiunea de 110 kV Drochia - Şuri, Şuri - Donduşeni, Chişinău - Hînceşti, Hînceşti – Cneazevca. Potrvit autorilor, în acest scop 1,67 ha de terenuri agricole vor fi declarate de utilitate publică pentru lucrări de interes național. Terenurile aparțin la 745 de proprietari din diferite localități, cu care deja au început negocierile pentru vânzare.
 
Proiectele urmează a fi dezbătute și votate în plenul Parlamentului, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus