Pe parcursul a 3 ani, proiectul Clima East al Uniunii Europene, implementat de PNUD, a dezvoltat și pus în practică sisteme inovatoare de management a pășunilor și pădurilor publice din regiunea Parcului Național Orhei, pentru a preveni eroziunea solului, precum și pentru a capta și stoca carbonul. Rezultatele proiectului au fost prezentate astăzi la un eveniment de finalizare, desfășurat în Orhei.
Proiectul Clima East a pilotat un model de management al resurselor naturale care a sporit capacitatea ecosistemelor de a capta și de a stoca carbonul în condițiile unor riscuri de mediu existente și, în același timp, a păstrat biodiversitatea și valoarea sa economică.
„Proiectul Clima East și-a demonstrat eficiența în mare parte datorită interesului și participării active a tuturor actorilor cheie. Pe lângă atingerea scopului general al proiectului, cel de sporire a capacității ecosistemelor de a sechestra carbonul ca urmare a îmbunătățirii managementului pastoral și silvic, a demonstrat că aplicarea în practică de către autoritățile locale a politicilor și legislației elaborate de Ministerul Mediului aduce beneficii atât la nivel local, cât și național”, a afirmat Inga Podoroghin, secretară de stat la Ministerul Mediului.
Cu sprijinul Uniunii Europene, au fost reabilitate în jur de 500 de ha de pășune și au fost împădurite peste 150 ha de terenuri degradate și neproductive. Datorită măsurilor luate, productivitatea medie a păşunilor a crescut de aproximativ 2,5 ori, de la 2,04 tone fân/ha (2014) până la 4,59 t fân/ha, în timp ce stocarea de carbon în sol şi vegetaţie s-a îmbunătățit cu peste 200%.
"Acest proiect, finanțat de Uniunea Europeană, a sprijinit direct comunitățile parcului național Orhei pentru reabilitarea pășunilor și îmbunătățirea gestionării pădurilor. Acesta este un exemplu de proiect de succes la nivel local, care contribuie la efortul comun de a răspunde provocărilor legate de schimbările climatice", a declarat Aneil Singh, Șeful Secției Cooperare din cadrul Delegației Uniunii Europene.
18 comunități, care fac parte din Parcul Național Orhei, au elaborat, grație suportului oferit de proiect, planuri de gestionare a pădurilor pentru 1.400 ha de păduri comunale, precum și planuri de gestionare a pășunilor, care acoperă 5.000 de ha. Aceste planuri asigură gestionarea durabilă a resurselor naturale pentru o perioadă de 10 ani, precum și prevăd măsurile necesare de restabilire.
De asemenea, mai mult de 100 de reprezentanți ai autorităților publice locale și ai sectorului privat au fost instruiți pentru a înțelege mai bine efectele schimbărilor climatice asupra pășunilor și pădurilor. Informații utile și sfaturi practice cu privire la acest subiect au fost incluse în ghidul privind gestionarea durabilă a pășunilor și pădurilor comunale.
Pentru a asigura durabilitatea intervenției proiectului, au fost oferite echipamente agricole pentru IM "Prosper-Rural", singura întreprindere intercomunitară din regiune care oferă servicii pentru 4 comunități și deține potențial pentru gestionarea durabilă a pășunilor și pădurilor comunitare. Echipamentul, în valoare de 22.000 de euro, facilitează activitățile de gestionare și reabilitare a pășunilor.
"Proiectul Clima East a contribuit la adaptări bazate pe ecosistem și care, sperăm, vor genera mai multe beneficii pentru mediu, beneficii sociale și economice în termeni de deteriorare redusă a resurselor naturale (biodiversitate, terenuri, păduri), de captare îmbunătățită a carbonului, o scădere a gazelor cu efect de seră și de resurse locale îmbunătățite de pășuni și forestiere ", a spus Stefan Liller, Reprezentant permanent adjunct al PNUD.
Proiectul Clima East, implementat în perioada 2013-2016, este un proiect regional, finanțat de Uniunea Europeană, care își propune să ofere asistență țărilor din Parteneriatul Estic și Federația Rusă, în activităţi de atenuare și adaptare la schimbările climatice. Cele șapte țări implicate – Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova, Federația Rusă și Ucraina, cooperează pentru susținerea activităţilor de adaptare a ecosistemelor față de schimbarea climei.