Trimite e-mail | Printeaza
Economie
05.04.2017

Comisiile permanente exercită control parlamentar asupra activității autorităților de stat

Comisiile permanente exercită control parlamentar asupra activității autorităților de stat

Comisia agricultură și industrie alimentară a audiat, în ședința de astăzi, autoritățile responsabile de combaterea comercializării ilicite a materialului săditor, semincier, a produselor de uz fitosanitar și a fertilizanților.
 
Dumitru Rusu, șef de direcție în cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor a prezentat acțiunile realizate de instituție în scopul asigurării beneficiarilor agricoli cu semințe și material săditor calitativ. ”În prezent, sunt înregistrați peste 580 de agenți economici, inclusiv 300 specializați în producerea și comercializarea semințelor, 170 – în producerea materialului săditor și circa 120 de magazine agricole. Alte 95 de persoane fizice și juridice comercializează material săditor ornamental și decorativ”, a menționat oficialul.
 
Potrivit raportorului, controalele pentru combaterea comercializării ilicite se întreprind în comun cu poliția. Cele mai multe acțiuni au loc în cadrul piețelor agricole. Totodată, acțiunile de identificare a materialului săditor neconform au loc pe terenurile agricole. În context, deputații au recomandat intensificarea acțiunilor de control, organizarea unei campanii de informare despre riscurile procurării produselor de uz fitosanitar și a fertilizanților contrafăcute, precum și prezentarea la 26 aprile curent a unei informații actualizate asupra acestui subiect.
 
În cadrul aceleeași ședințe, deputații au audiat informația cu privire la exploatarea lacurilor de acumulare /iazurilor, precum și funcționarea ghișeului unic în domeniul autorizării de mediu pentru folosința specială a apei.
 
Ministrul Mediului Valeriu Munteanu a raportat că Regulamentul de gestionare a iazurilor a fost aprobat anul trecut și a fost elaborat în scopul protecției civile, sănătății populației, calității apei și protecției mediului ambiant. ”Acesta stabilește că 1/3 din cantitatea apei iazurilor și lacurilor de acumulare poate fi pentru folosință specială, adică pentru irigarea terenurilor agricole și 2/3 – pentru viabilitatea acestora”, a precizat ministrul.
 
Cu referire la ghișeul unic, raportorul a spus că actul normativ urmează a fi modificat pentru a simplifica procedura de autorizare. În context, deputații au recomandat examinarea acestuia pentru a permite fermierilor să utilizeze apa în procesul agricol.
 
În ședința de astăzi, Comisia economie, buget și finanțe a audiat Agenția ”Moldsilva” cu privire la mersul implementării recomandărilor Curții de Conturi, formulate în raportul de audit efectuat la această instituție.
 
Directorul general al Agenției ”Moldsilva”, Ion Cebanu a menționat că, din cele 21 de recomandări formulate asupra sistemului de management și control intern asupra gestiunii economice, 9 au fost realizate, 10 se află în proces de implementare și 2 – mai rămân încă a fi soluționate. Chestiunile care urmează a fi examinate se referă la înregistrarea cadastrală a terenurilor aflate în gestiune și evaluarea contractelor de arendă. ”Sunt probleme care necesită cheltuieli suplimentare și implicarea altor instituții”, a spus raportorul.
 
La finele audierilor, deputații au luat act de informația prezentată la jumătatea termenului de realizare și urmează a audia și raportul final. Totodată, membrii Comisiei au recomandat Agenției ”Moldsilva” să prezinte semestrial Curții de Conturi acțiunile realizate, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus