Executivul a aprobat astăzi Avizul asupra proiectului de lege pentru modificarea articolului 70 din Constituţia Republicii Moldova, care prevede excluderea imunităţii deputaţilor. Astfel, urmărirea penală împotriva acestora va putea fi pornită fără acordul prealabil al Parlamentului.
Proiectul relevă că imunitatea parlamentară nu constituie un drept subiectiv absolut, la care deputatul ar putea renunţa, şi nici un privilegiu, contrar egalităţii cetăţenilor în faţa legii, aceasta fiind o garanţie constituţională rezervată deputatului.
Conform proiectului de lege, Comisia de la Veneţia a stabilit că „inviolabilitatea împotriva arestului, reţinerii, percheziţiei şi urmăririi în cazurile în care s-a comis o infracţiune este cea mai problematică şi controversată parte a conceptului de imunitate parlamentară”. Totodată, Comisia de la Veneţia consideră că normele ce reglementează inviolabilitatea parlamentară nu constituie o parte necesară a unei democraţii moderne.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului afirmă că atunci când un stat recunoaşte o imunitate parlamentarilor săi, protecţia drepturilor fundamentale ar putea fi afectată.
De asemenea, Curtea Constituţională a Republicii Moldova s-a pronunţat pozitiv asupra problemei excluderii inviolabilităţii deputaţilor.
În prezent Art. 70 alin. (3) din Constituţia Republicii Moldova prevede că deputatul nu poate fi reţinut, arestat, percheziţionat, cu excepţia cazurilor de infracţiune flagrantă, sau trimis în judecată fără încuviinţarea Parlamentului, după ascultarea sa.
Trimite e-mail | Printeaza
Politic
05.04.2017Guvernul susţine excluderea imunităţii parlamentare
Comentarii (0)