Trimite e-mail | Printeaza
Economie
27.04.2017

12 companii cu capital străin au fost incluse în lista proiectelor investiționale de importanță națională

12 companii cu capital străin au fost incluse în lista proiectelor investiționale de importanță națională

Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională a decis, pe 26 aprilie a.c. includerea a 12 companii cu capital străin din Republica Moldova în lista proiectelor investiționale de importanță națională. La ședința Consiliului au participat reprezentanți de la Ministerul Finanțelor, Ministerul Justiției, Ministerul Agriculturii, Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Agenția relații Funciare și Cadastru, Ministerul de Interne, Serviciul Vamal, Biroul Migrație și Azil, MIEPO și a fost prezidată de Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Octavian Calmâc.

Printre companiile selectate se regăsește ”Draexlmaier Automotive” SRL (mun. Bălți), ”Gebauer&Griller” SRL (mun. Bălți), ”La Trivineta Cavi Development” SRL (or. Strășeni), ”Sumitomo Electric Bordnenetze Gmbh” (or. Orhei), ”Fujikura Automotive” SRL (mun. Chișinău), ”Lear Corporation” SRL (or. Ungheni), ”Euro Yarns” SRL (or. Ungheni), ”Tera-Impex” SRL (or. Vulcănești), ”Ispan-Lux” SRL (or. Taraclia), ”Danube Logistic” SRL (or. Giurgiulești), ”T.B.Fruit” SRL (or. Edineț), ”Coroplast” SRL (or. Căușeni). Companiile urmează să dezvolte proiecte investiționale, să construiască noi unități de producere și să-și extindă capacitățile.

Criteriile care au stat la baza selectării proiectelor investiționale de importanță națională au inclus asigurarea sarcinilor strategice, prioritare pentru economia națională, volumul investițiilor să nu fie mai mic de 1 mln. USD, să creeze un număr semnificativ de locuri de muncă, să realizeze un proiect inedit pentru Republica Moldova, să utilizeze tehnologii și echipamente inovatoare și să producă mărfuri/servicii pentru export.

De asemenea, directorul MIEPO, Vitalie Zaharia a prezentat rezultatele implementării deciziilor Consiliului din 7 iulie 2016, organizația asigurând Secretariatul Consiliului. Acestea au vizat aprobarea criteriilor de selectare a proiectelor investiționale de importanță națională, precum și soluționarea impedimentelor cu care se confruntă investitorii străini în țara noastră. În cadrul şedinţei s-a mai discutat despre activitatea a două întreprinderi ce activează în cadrul Zonei Economice Libere „Bălți”, precum şi a unei companii care îşi implementează proiectul investiţional în cadrul Parcului Industrial „Edineț”. În acest context, Consiliul a aprobat o serie de măsuri pentru eliminarea barierelor, care împiedică activitatea acestora.

Consiliul pentru promovarea proiectelor investiţionale de importanţă naţională a fost creat în luna mai 2016 şi are ca scop identificarea şi eliminarea deficienţelor birocratice din calea mediului de afaceri şi facilitatea activităţii investitorilor. Consiliul este condus de Prim-ministrul Republicii Moldova, iar din componenţa acestuia fac parte conducătorii ministerelor şi agențiilor cu care interacționează investitorii.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus