Raportul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) Evoluţia pieţei de comunicaţii electronice în anul 2016, publicat astăzi pe pagina sa web oficială, arată că în acest an serviciile de acces la Internet mobil şi la Internet fix au continuat să fie cele mai dinamice pieţe în sectorul comunicațiilor electronice. Principalii indicatori ai acestor piețe (volumul de vânzări, numărul de utilizatori, rata de penetrare a serviciilor, traficul de date) au înregistrat cele mai mari creșteri în sectorul respectiv.
Potrivit raportului, în perioada de referință volumul total al vânzărilor pe cele două pieţe a sporit, faţă de anul 2015, cu 12% și a depășit pragul de 1,8 mld. lei, ceea ce constituie circa 27% din valoarea totală a pieței de comunicații electronice. Numărul utilizatorilor de Internet mobil în bandă largă (în baza tehnologiilor 3G, 4G și prin acces dedicat, tehnologii care asigură viteze sporite de navigare pe net) a crescut cu 30% și a însumat mai bine de 1 mil. 893,5 mii, iar al celor de Internet fix – cu 4,3% și a totalizat peste 557,4 mii. În consecință, rata de penetrare a serviciilor de Internet mobil, raportată la 100 de locuitori, a ajuns la 54%, iar cea a serviciilor de Internet fix – la 15,7%.
Autorii raportului explică trendul ascendent al pieţelor de Internet mobil și de Internet fix prin creșterea cererii pentru serviciile respective, intensificarea concurenței între furnizori, dezvoltarea infrastructurii de acces la rețeaua globală în baza tehnologiilor 3G, 4G și în baza fibrei optice.
Creșterea vânzărilor pe pieţele de Internet mobil și de Internet fix, precum și a veniturilor din alte activități în domeniul comunicațiilor electronice (+14,5%) s-a produs pe fundalul unei diminuări accentuate a volumelor de vânzări pe celelalte trei piețe: de telefonie mobilă, telefonie fixă, difuzare și retransmisie a programelor audiovizuale. După o perioadă de stagnare de câțiva ani, vânzările pe piaţa de telefonie mobilă au scăzut, față de anul 2015, cu 4,4% și au totalizat 3 mld. 441,9 mil. lei, iar cele de pe piaţa de telefonie fixă, care se află în declin de zece ani, s-au micșorat cu 14% şi au constituit 876,1 mil. lei. Totodată, volumul vânzărilor pe piața serviciilor de difuzare şi retransmisie a programelor audiovizuale s-au diminuat cu 18,9% şi au alcătuit 297,8 mil. lei.
Micșorarea vânzărilor pe piețele sus - menționate a cauzat o diminuare de 2,9% a volumului total al vânzărilor în sectorul comunicaţiilor electronice, volum care s-a coborât la 6 mld. 730,6 mil. lei. ANRCETI notează că recesiunea telefoniei fixe și a telefoniei mobile este determinată de schimbarea preferințelor de consum al utilizatorilor de servicii voce de la telefonia fixă la telefonia mobilă și de la telefonia mobilă la servicii alternative de comunicare prin rețeaua Internet care sunt mai ieftine sau se oferă gratuit (aplicaţii OTT: Skype, Viber, WhatsApp etc.). Specialiștii ANRCETI consideră că această tendință, care se atestă și pe piețele de telefonie din țările europene, va fi mai pronunțată în anii următori, când majoritatea consumatorilor vor utiliza serviciile de comunicații mobile prin intermediul telefoanelor inteligente (smartphone).
Estimările ANRCETI arată că în următorii ani serviciile de acces la Internet mobil și la Internet fix vor continua să fie cele mai dinamice piețe în sectorul comunicațiilor electronice, ele fiind principalele motoare de creștere a acestui sector.
Anual, până în data de 30 aprilie, ANRCETI elaborează și publică, în baza datelor statistice prezentate de furnizorii de rețele și/sau servicii publice de comunicații electronice, raportul privind evoluția pieței de comunicații electronice în anul precedent. Rapoartele respective sunt publicate pe pagina web oficială a ANRCETI și pot fi accesate aici, anunță Serviciul de Informare și Comunicare cu mass-media al ANRCETI.
Trimite e-mail | Printeaza
IT
27.04.2017Serviciile de Internet mobil și de Internet fix au devenit principalele motoare de creștere ale sectorului de comunicații electronice
Comentarii (0)