În continuarea activităţii precedente, Grupul parlamentar de lucru pentru asigurarea, în cadrul normelor constituţionale, a funcţionalităţii UTA Găgăuzia şi a prevederilor legislative ale Republicii Moldova în raport cu statutul special al UTA Găgăuzia, s-a întrunit pe 30 mai 2017. Următoarea şedinţă a grupului de lucru va avea loc pe 20 iunie 2017.
Pe parcursul şedinţei, membrii grupului de lucru au audiat rapoarte din partea Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM), privind recomandările făcute anterior de a crea o nouă agenţie teritorială a companiei în Comrat, raportul privind modul cum au fost alocate, în ultimii 5 ani, resursele din Fondul Ecologic Naţional, pentru proiecte din Găgăuzia şi impactul pozitiv înregistrat asupra alocării fondurilor pentru proiecte din autonomie. S-a constatat că este nevoie de eforturi suplimentare în această direcţie. La şedinţa grupului de lucru a participat şi directorul general al Serviciului Fiscal de Stat al RM, care a prezentat unele rezultate ale reformei instituţiei şi consecinţele pentru Republica Moldova, inclusiv UTA Găgăuzia.
Un alt raport prezentat a vizat progresul înregistrat de către Agenţia pentru Dezvoltare Regională din Găgăuzia (ADR UTA Găgăuzia), creată recent, şi proiectele finanţate sau în proces de finanţare. Crearea ADR UTA Găgăuzia se consideră a fi, în prezent, cel mai important rezultat tangibil al lucrărilor grupului parlamentar de lucru.
De asemenea Grupul de lucru a adoptat o recomandare adresată autorităților centrale și cele din ATO Găgăuzia pentru a spori eficienţa colaborării între acestea în cadrul procesului de elaborare a proiectelor de acte normative.
Grupul de lucru a decis, a mai solicitat Biroului permanent al Parlamentului să grăbească includerea pe ordinea de zi a celor trei proiecte aprobate anterior de către grupul de lucru.
Dialogul între deputaţii din Chișinău şi cei din Comrat este facilitat de către Crisis Management Initiative (CMI), în cadrul proiectului „Suport pentru exercitarea eficientă a atribuţiilor autonomiei Găgăuze în cadrul constituţional al Republicii Moldova (Faza II), finanţat de către Ambasada Suediei în Republica Moldova. CMI a facilitat desfăşurarea tuturor ședințelor de lucru ale grupului de lucru, care a adoptat peste 30 de decizii cu caracter de recomandare.
CMI este o organizaţie non-guvernamentală, fondată în anul 2000 de către deţinătorul premiului Nobel pentru Pace, fost preşedinte al Finlandei, Martti Ahtisaari. Organizaţia activează în domeniul prevenirii şi aplanării conflictelor şi ajută la menţinerea unei păci durabile în cadrul unor programe regionale în Europa de Est, Orientul Mijlociu şi Africa. În Republica Moldova, CMI lucrează cu deputaţii din Chișinău şi Comrat pentru a spori încrederea prin intermediul unor întâlniri neformale regulate, discuţii, ateliere şi vizite de studiu, pentru a creşte capacitatea acestora de a se implica în procesul de rezolvare a problemelor şi un dialog durabil.
Trimite e-mail | Printeaza
Politic
02.06.2017Reprezentanţi ai Parlamentului Republicii Moldova şi ai Adunării Populare a Găgăuziei s-au întrunit într-o şedinţă a grupului de lucru
Comentarii (0)