Reunită, la 16 iunie 2017, în ședință plenară, Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept (”Comisia de la Veneția”) a Consiliului Europei a adoptat două Avize în care face o evaluare critică a proiectului de lege privind modalitatea de alegere a Parlamentului, precum și a unei propuneri de extindere a împuternicirilor Președintelui.
Proiectul de reformare a sistemului electoral a fost înaintat pentru avizare de către Adrian Candu; Președintele Parlamentului RM, care a fost prezent la ședința plenară în vederea unui schimb de opinii înaintea adoptării avizului comun al Comisiei de la Veneția și al Biroului pentru instituții democratice și drepturile omului al OSCE (BIDDO/OSCE).
Elaborat în urma unor consultări publice vaste cu toate partidele vizate, avizul comun a conchis că reforma preconizată nu poate fi considerată ca fiind adoptată cu un larg consens. Ea impune probleme importante, potrivit avizului, în special riscul că membrii parlamentului aleși pe circumscripții să fie vulnerabili în fața influenței intereselor comerciale.
De asemenea, potrivit avizului comun, misiunea Comisiei electorale centrale (CEC) în ceea ce privește stabilirea circumscripțiilor uninominale pentru componenta majoritară se sprijină pe criterii vagi care prezintă riscul că acest aspect al activității CEC este supus influențelor politice.
Avizul exprimă îngrijorarea privind lipsa criteriilor exacte și complete care prevăd stabilirea circumscripțiilor pentru Transnistria și pentru cetățenii instalați în străinătate. Totodată, este remarcat că modificările propuse nu vor duce în mod sigur la consolidarea reprezentării femeilor și minorităților în parlament, și că nicio măsură specifică nu este prevăzută pentru a compensa această problemă.
Cât privește modificarea articolului 85 din Constituția RM, care ar oferi președintelui împuterniciri sporite de dizolvare a parlamentului, Comisia de la Veneția a concluzionat că această dispoziție ar putea fi interpretată ca aducând în mâinile executivului o putere excesivă de a utiliza dizolvarea ca un instrument de ”politică de partid” în regimul parlamentar actual.
Avizul Comisiei de la Veneția, care a fost solicitat de către Președintele RM, Igor Dodon, subliniază de asemenea că un abuz de putere nu se rezolvă prin altul: proiectul opune o împuternicire vastă, potențial discreționară, a parlamentului față de o împuternicire la fel de vastă a Președintelui, care ar deschide calea către conflictele instituționale, scrie infoeuropa.md.
Trimite e-mail | Printeaza
Politic
19.06.2017Avizul critic al Comisiei de la Veneţia privind reformarea sistemului electoral
Comentarii (0)