Comisia parlamentară economie, buget și finanțe a aprobat, în ședința de astăzi, trei proiecte de completare și modificare în acest sens. Potrivit proiectelor, cele 67 de instituții cu funcții de control au fost reduse la 18. Astfel, controlul de stat în domeniul protecției consumatorilor în domeniul alimentar, inclusiv siguranța ocupațională și condiții de licențiere va fi efectuat de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).
Competențele de supraveghere și control a produselor nealimentare, adică a tuturor serviciilor, inclusiv și a celor turistice va reveni Agenției pentru Supravegherea Pieței și Produselor Nealimentare (ASPPN). Inspectoratul de Stat al Muncii (ISM) va avea competențe de control doar a respectării prevederilor raporturilor de muncă. Totodată, siguranța și sănătatea în muncă va fi distribuită tuturor organelor pe domeniul lor de competență.
În domeniul produselor medicamentoase, farmaceutice și para-farmaceutice controlul va fi efectuat de organul de stat pentru supravegherea sănătății publice. La fel, și în domeniul energetic, al construcțiilor, al telecomunicațiilor, al asigurărilor, al transporturilor verificările periodice vor fi efectuate de organe abilitate conform domeniilor de competență.
Totodată, proiectele prevad optimizarea întregului spectru de acte permisive de la peste 400 acte la circa 180 - autorizații, certificate și licențe.
Potrivit autorilor, noile prevederi vor contribui la aplicarea uniformă a normelor de control de către instituțiile abilitate, vor elimina dublările din acest domeniu, precum și vor reduce povara asupra mediului de afaceri.
Deputații au propus comasarea și prezentarea comună a proiectelor în cadrul dezbaterilor din plenul Parlamentului, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.