Trimite e-mail | Printeaza
Economie
11.07.2017

Octavian Calmîc: Implementarea proiectelor de interconectare energetică a RM cu piața regională UE sunt prioritățile actuale ale țării noastre

Octavian Calmîc: Implementarea proiectelor de interconectare energetică a RM cu piața regională UE sunt prioritățile actuale ale țării noastre

Viceprim-ministru, Octavian Calmîc, ministru al Economiei a avut astăzi o întrevedere cu Dominique Ristori, Director General al Directoratului General pentru Energie a Comisiei Europene, privind securitatea energetică în Uniunea Europeană (UE) și modernizarea sistemului energetic și gaze naturale în Republica Moldova, precum și implementarea proiectelor de interconectare energetică a Republicii Moldova cu piața regională a Uniunii Europene.
 
Oficialii au abordat subiecte privind prioritățile energetice ale Uniunii Europene, precum Uniunea Energetică și Acordul de la Paris din 2016 din cadrul Convenției-cadru a Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice, precum și pachetul UE ce ține de securitatea energetică și cadrul legislativ în domeniul eficienței energetice. În context, au analizat dificultățile privind implementarea noilor reforme de modernizare a sistemelor energetice și gaze naturale în Republica Moldova, precum și cooperarea cu autoritățile Republicii Moldova și modalitățile de acordare a asistenței europene pentru reforma piețelor de energie electrică și gaze naturale.
 
Octavian Calmîc Viceprim-ministru,  a menționat importanța avansării în mod prioritar a implementării proiectelor de interconectare energetică a Republicii Moldova cu piața regională UE prin intermediul sistemelor de transport gaze și energie electrică a României. În context, oficialii au stabilit crearea unei platforme de coordonare a proiectului de interconectare sincronă comună a sistemelor electroenergetice ale Republicii Moldova și Ucraina cu sistemul ENTSO-E, sub auspiciile Uniunii Europene.
 
Dominique Ristori, Directorul General al Directoratului General pentru Energie a Comisiei Europene a apreciat pozitiv inițiativele Republicii Moldova de modernizare și eficientizare a domeniului energetic, menționând importanța securității energetice europene și regionale, precum și necesitatea promovării mecanismelor de utilizarea a resurselor de energie regenerabilă.
 
În aceeași ordine de idei, ambele părți au punctat importanța continuării proiectului de interconectare asincronă a sistemului de transport energie electrică a Moldovei cu cel al României, care este susținut de Uniunea Europeană cu o componentă importantă de finanțare în valoare de circa 40 mil. Euro sub formă de grant.
 
De asemenea, oficialii au analizat componentele proiectului de interconectare a sistemelor de transport gaze ale Moldovei și României și aspectul componentei de grant UE necesar pentru realizarea proiectului, precum și diminuarea impactului asupra tarifelor la gazele naturale, a anunțat Ministerul Economiei din Republica Moldova, într-un comunicat.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus