Parlamentul Republicii Moldova a adoptat astăzi, în lectură finală, proiectul de lege pentru schimbarea sistemului electoral. Sistemul electoral mixt a fost votat de 74 deputați.
Conform noii redacții, 50 de deputați vor fi aleși prin reprezentare proporțională, pe liste de partid, iar alți 51 de parlamentari – pe circumscripții uninominale.
Circumscripțiile vor fi delimitate de către o Comisie specială instituită de Guvern, din care vor face parte reprezentanți ai societății civile, partidelor parlamentare și extra-parlamentare, reprezentanți ai minorităților naționale, mediului academic, experți etc. Informația despre circumscripțiile electorale va fi publicată în ”Monitorul Oficial” cu 1 an înainte de alegeri.
Totodată, pentru asigurarea unei bune reprezentări a alegătorilor de peste hotare și din stânga Nistrului în Parlament, urmează ca printre criteriile existente pentru formarea circumscripțiilor să fie inclus și criteriul de împărțire geografică.
De asemenea, proiectul stipulează micșorarea plafonului de contribuție financiară a candidaților până la 50 de salarii medii pentru persoanele fizice și 100 de salarii medii pentru persoanele juridice. La această oră, persoanele fizice pot dona 200 de salarii medii, iar cele juridice – 400.
La fel, sunt incluse o serie de măsuri stimulatorii pentru asigurarea egalității de gen. Astfel, pentru promovarea femeilor în politică, conform angajamentelor internaționale ale Moldovei și a recomandărilor Comisiei de la Veneția, partidele care vor menține cota existentă de 40% și pentru circumscripțiile uninominale vor beneficia de un spor financiar bugetar de cel puțin 10%, care, conform unui coeficient va crește cu fiecare candidat femei ajunsă în Parlament. De asemenea, este redus în jumătate numărul de semnături necesare pentru înregistrarea unei candidate în raport cu un candidat.
Amintim că, deputații au aprobat la 5 mai curent, în I lectură, inițiativele de introducere a sistemului uninominal și mixt de vot. Potrivit procedurii legislative, cele două inițiative au fost comasate și ulterior expertizate de Comisia de la Veneția. Totodată, au fost organizate 7 dezbateri pe platformă parlamentară cu participarea a peste 100 de reprezentanți ai partidelor parlamentare și extra-parlamentare, a societății civile, experților, juriștilor și instituțiilor publice antrenate în organizarea scrutinelor. La fel, au avut loc dezbateri televizate, ședințe de analiză organizate de experți în domeniul electoral, precum și întruniri cu populația din diferite localități.
Toată informația despre procesul de elaborare și dezbatere a proiectului de lege le puteți consulta pe pagina oficială a Legislativului, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.
Trimite e-mail | Printeaza
Politic
20.07.2017Parlamentul a votat proiectul de lege pentru schimbarea sistemului electoral
Comentarii (0)