În baza datelor operative furnizate de către subdiviziunile teritoriale ale Agenţiei, constatăm că la exportul de fructe în stare proaspătă a crescut ponderea produselor cu valoare adăugată înaltă. Astfel, comparativ cu perioada respectivă a anului trecut, volumul cireşelor exportate a crescut de la 5 mii de tone la 10 mii de tone, exportul de mere s-a majorat până la 91 mii tone, cu trei mii de tone mai mult decât în perioada de referinţă a anului trecut, exportul de zmeură în anul curent este 1,3 mii tone, iar în anul 2016 a fost de mai puţin de o mie de tone, volumul căpșunilor exportate a crescut de la 360 tone în anul 2016 până la 794 tone în anul 2017.
În total, în şapte luni ale anului s-au livrat fructe în stare proaspătă în volum de 108 mii de tone, atât cât s-a expediat pe pieţele externe şi-n anul trecut în aceiaşi perioadă de timp.
De menţionat creşterea considerabilă a volumului de legume exportate: de la 2,3 mii de tone în anul 2016 până la 9,3 mii tone în anul curent. Pe pieţele externe au fost exportate peste 700 tone de cartofi, o creştere esenţială comparativ cu 14 tone, livrate în anul trecut. De la 480 de tone, în anul trecut la 5,5 mii de tone a crescut exportul de ceapă, cantitatea de varză exportată în anul curent este 1,3 mii tone, iar în anul precedent a fost doar 850 tone, morcov este un produs nou exportat în anul 2017, ce-i drept cantitatea-i cam modestă, - 742 tone.
O creştere relaltiv bună s-a înregistrat şi la exportul de struguri, 15 mii tone comparativ cu anul 2016 – 11,5 mii tone în anul 2016.
Din alte produse, menţionăm creşterea nivelului de export a prunelor uscate – de la 3,3 mii tone în anul 2016 până la 5,7 mii tone în anul curent, a seminţelor de dovleac alimentar până la 423 tone şi a ceaiului din plante – până la 115 tone.
La culturile tehnice s-a înregistrat o creştere a volumului de export a rapiţei, de la 15,9 mii tone în anul 2016 până la 39,3 mii tone în anul curent.
În contextul de diversificare a produselor exportate, menționăm că agricultorii noștri, pe lângă produsele tradiționale, exportă tot mai multe ciuperci, muștar alimentar, semințe de struguri, măceș, făină de porumb și de secară. La unele din aceste produse (muștar, măcieși și ciuperci) volumul s-a dublat sau a crescut considerabil. De menționat că în creștere este volumul produselor care s-au exportat în anul precedent prima dată. De exemplu: migdale de la 112 tone până la 264 tone, tomate uscate – de la 0,7 tone până la 2,2 tone în anul curent, fasole – de la 534 tone până la 634 tone, fructe uscate (mere, cireșe, vișină) de la 58 tone în anul 2016 până la 147 tone în prezent.
Pentru prima dată în anul curent s-a exportat salată verde, pereți din coajă de nuci, sămânță de coriandru, sâmburi de prun, legume și fructe (morcov, prune și vișină) congelate.
Tot mai atractivă şi mai accesibilă pentru agricultorii moldoveni devine piaţa UE. Dacă în anul trecut pe pieţele statelor din Comunitatea Europeană s-a vândut o cantitate de 109 tone de mere, atunci în şapte luni ale anului curent, volumul exportului de mere a ajuns la 393 de tone, ceapă şi varză s-a exportat în UE în cantitate de 328 şi 127 tone, respectiv. Cele mai importante pieţe din UE rămân a fi cele din România, Lituania, Polonia, Germania, Italia şi Slovenia.
Piaţa CSI rămâne a fi una tradiţională pentru mai mulţi agricultori din ţară. Astfel, vânzarea de fructe pe aceste pieţe a rămas la nivelul anului trecut, pe când volumul de comercializare a legumelor sa majorat în anul curent la ceapă până la 5 mii de tone şi la morcov până la 740 tone, acestea fiind exportate în Federația Rusă.
Pe harta exporturilor au apărut şi noi destinaţii: exportul strugurilor în Irak – 900 de tone şi în Mongolia – 94 de tone.Prima data s-au livrat prune uscate în Japonia, si în Polonia, anunță Serviciul de presă ANSA.