La moment, suntem într-un proces de analiză profundă a tuturor domeniilor gestionate de către Ministerul Economiei și Infrastructurii, în urma căruia vom elabora un plan detaliat de acțiuni pe fiecare domeniu de activitate, în special a celor noi, preluate în urma reformei Guvernului – transporturi, IT, construcții, drumuri, etc. Declarația a fost făcută de viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei și Infrastructurii, într-un dejun de afaceri cu membrii Asociației Businessului European.
Vicepremierul Octavian Calmîc a specificat că cele mai mari îngrijorări trezește situația din domeniul drumurilor, unde în urma unui management neeficient lipsesc procedurile clare de coordonare și eliberare a documentelor în domeniu, cu aplicarea factorului uman și subiectiv la mai multe etape de decizie, ceea ce a condiționat parțial și nerealizarea mai multor proiecte de reabilitare a drumurilor. ”Din 16 contracte de reabilitare a drumurilor, semnate cu companii străine și finanțate din fondurile partenerilor străini, 10 sunt compromise și necesită decizii urgente. La moment suntem în procedură de reziliere a acestora și selectarea unor noi companii, fiind aplicată monitorizarea zilnică a lucrărilor și activităților desfășurate. Cred că anul 2018 va transforma Republica Moldova într-un șantier în domeniul dat, noi trebuind să însușim circa 350 milioane de euro acordați de partenerii de dezvoltare pentru drumurile naționale, peste 80 milioane USD de la Banca Mondială pentru reabilitare drumurilor locale, precum și a sumelor din Fondul Rutier, care speram sa constituie circa 2 miliarde de lei în 2018”, a punctat Octavian Calmîc.
Ministrul Economiei și Infrastructurii a mai vorbit despre măsurile întreprinse de instituție în soluționarea problemelor în alte segmente – calea ferată, aviația civilă, IT, etc. De exemplu, Octavian Calmîc a specificat că în rezultatul dialogului cu BEI și BERD urmează să fie finalizate procedurile de achiziție a 10 locomotive noi pentru ÎS ”Călea Ferată din Moldovei” și lansată procedura de reabilitare a infrastructurii ferate pe segmentele cele mai solicitate. În domeniul aviației, în urma discuțiilor cu partenerii, urmează a fi deschise noi curse spre Qatar, Emiratele Arabe Unite, Belarus, alte destinații.
Referindu-se la sectorul energetic, Octavian Calmîc a specificat că la moment se lucrează la elaborarea unor noi metodologii de calculare a tarifelor pentru furnizarea și distribuirea energiei electrice, bazate pe cele mai bune practici europene. În acest scop a fost constituit un grup de lucru, care cu suportul experților Comunității Energetice va elabora acestă metodologie și până la finele anului o va expune spre consultări publice. În context, ministrul Economiei și Infrastructurii a solicitat implicarea mediului de afaceri, societății civile, specialiștilor din domeniile date în elaborarea unor noi proiecte și programe de dezvoltare a sectoarelor gestionate de MEI.
În cadrul dialogului, vicepremierul Octavian Calmîc a vorbit despre agenda Guvernului și Ministerului Economiei și Infrastructurii pe termen scurt și mediu în toate sectoarele economiei naționale, în special la capitolul atragerii investițiilor străine directe în Republica Moldova, susținerii mediului de afaceri, etc.
Făcând o radiografie economiei naționale, vicepremierul a specificat că datele statistice indică că în prima jumătate de an PIB-ul a crescut cu 2,8%, comparativ cu perioada similară a anului trecut, salariul mediu pe economie cu 10%, iar prognozele indică că rata inflației anuale va constitui circa 6%. Octavian Calmîc a vorbit și despre politicile, care urmează a fi implementate de autorități în domeniul politicii bugetar-fiscale, reformei regulatorii, armonizării legislației naționale, etc., scopul final al cărora constă în crearea unui mediu favorabil pentru activitatea agenților economici.
Potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii, membrii FBA au abordat un șir de probleme, soluționarea cărora, în opinia lor, va permite eliminarea mai multor bariere în activitatea companiilor, va facilita dezvoltarea acestora, va duce la creșterea volumului de mărfuri produse, etc.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
22.09.2017Octavian Calmîc: La moment se lucrează la elaborarea unor noi metodologii de calculare a tarifelor pentru furnizarea și distribuirea energiei electrice, bazate pe cele mai bune practici europene
Comentarii (0)