Astăzi, 28 septembrie curent, directorul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), Nicolae Ciubuc, a susținut un briefing de presă privind “Derularea procesului de subvenționare 2017”.
Potrivit unui comunicat AIPA, scopul briefing-ului a fost de a veni cu o claritate și cu cifre reale privind derularea procesului de subvenționare-2017, și mai cu seamă informarea obiectivă și echidistantă a publicului larg privind plățile efectuate, numărul de dosare depuse și autorizate precum și de a exclude acele neclarități privind incapacitatea Agenției de a achita subvenții către producătorii agricoli.
În cadrul evenimentului, directorul AIPA a menționat că în perioada Campaniei de recepționare a cererilor (iulie-septembrie curent), Oficiile Teritoriale ale AIPA au recepționat cca 2200 de dosare în sumă totală de peste 300 mil. lei. Totodată, dl Ciubuc a punctat că, peste 700 de dosare în valoare de cca 75 mil. lei au fost dejaautorizate, ceea ce constituie 32% din numărul total de dosare recepționate. Totodată, AIPA informează că din valoarea FNDAMR, 340 mil. lei au fost direcționate pentru stingerea datoriilor pentru anul 2016. Alte 30 mil. lei au constituit contribuția statului în Fondul Național al Viei și Vinului, astfel, fondul de subvenționare, la ziua de azi, a fost valorificat în proporție de cca 50%.
”67 mil. lei au fost deja trecuți pe conturile beneficiarilor, iar alte 1 500 de solicitări sunt în proces de examinare. Având în vedere faptul că conform cadrului legal, avem termen de examinare a dosarelor, între 30 – 60 de zile, AIPA este în limita termenilor stabiliți de Regulamentul de subvenționare”, a mai declarat Nicolae Ciubuc.
Referitor la speculațiile legate de activitățile birocratice și tergiversarea depunerii acestora, directorul AIPA a argumentat că, întru optimizarea procesului de subvenționare, în acest an, au fost incluse o serie de noi condiții și prevederi prin prisma plafonării pe măsură/submăsură, aplicării principiului rezonabilității costurilor, condiționării depunerii unui singur dosar pe măsură precum și obligativitatea deținerii certificatului de instruire ce atestă pregătirea producătorului agricol.
Directorul AIPA a reiterat faptul că AIPA nu are probleme sau dificultăți de ordin financiar sau procedural. Astfel, zilnic Agenția administrează, autorizează, perfectează și semnează ordine spre plată, pentru a executa în termen achitarea dosarelor de subvenționare.