Trimite e-mail | Printeaza
Economie
04.10.2017

Octavian Calmîc: La moment suntem într-un dialog cu mai mulți potențiali investitori pentru a deschide noi centre industriale în diferite regiuni ale țării

Octavian Calmîc: La moment suntem într-un dialog cu mai mulți potențiali investitori pentru a deschide noi centre industriale în diferite regiuni ale țării

La moment suntem într-un dialog cu mai mulți potențiali investitori pentru a deschide noi centre industriale în diferite regiuni ale țării, fapt care ne va permite nu doar crearea locurilor de muncă în aceste zone, dar va duce și la dezvoltarea economică a acestor teritorii. Declarația a fost făcută de viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei și Infrastructurii, în cadrul mesei rotunde ”Pentru o muncă decentă: venit echitabil, siguranță la locul de muncă, protecție socială”, organizată de Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova.
 
Făcând o radiografie a situației economice din țară, vicepremierul Octavian Calmîc a menționat că grație eforturilor și programelor de reformare implementate  de Guvernului, s-a reușit stabilizarea situației economice, fapt demonstrat și de creșterea PIB-ului atât în 2016, cât și în prima jumătate a anului curent, altor indicatori macroeconomici, etc. ”Desigur, ne-am dori ca toți acești indici să fie mai mari, lucru care ne va permite majorarea salariilor, pensiilor, îndemnizațiilor, direcționarea mai multor surse în dezvoltarea infrastructurii, altor ramuri ale economiei naționale. Dar avem nevoie de timp, stabilitate social-economică și politică. Numai în aceste condiții vom avea mai multe investiții, întreprinderi noi, locuri de muncă, etc”, a accentuat ministrul Economiei și Infrastructurii.
 
Referindu-se la problemele care influențează dezvoltarea majorității ramurilor economiei naționale, Octavian Calmîc a evidențiat insuficiența forței de muncă calificate,  lucru care influențează direct la productivitatea și calitatea muncii. În context, vicepremierul Octavian Calmîc a specificat că pregătirea cadrelor calificate, după creșterea numărului de proiecte investiționale în Republica Moldova, în special în zonele economice libere și parcurile industriale, a devenit o prioritate pentru Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI).  ”Ținând cont că la moment una din cele mai mari probleme pentru investitorii străini, cât și companiile autohtone, constă în lipsa cadrelor calificate, Ministerul Economiei și Infrastructurii a înființat Colegiul de Inginerie cu statut de instituție publică de învățământ profesional tehnic, cu sediul în cadrul Subzonei ZEL „Bălți” din  orașul Strășeni”, a specificat ministrul Calmîc.
 
Vicepremierul a mai specificat că încă o problemă care influențează negativ asupra economiei este exodul forței de muncă din țară, în special a tinerilor. Pentru stoparea acestui proces Guvernul implementează mai multe programe de susținere a cetățenilor cu spirit de inițiativă – PARE 1+1, destinat migranților, Programul Național de Abilitare Economică a Tinerilor (PNAET) - destinat persoanelor tinere, cu vârsta cuprinsă între 18-35 de ani, etc.
 
Potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii, Octavian Calmîc a menționat că la moment se lucrează asupra elaborării unei Strategii de Specializare Inteligentă (S3), care are drept scop transformarea structurilor economie  existente în baza inovațiilor și noilor tehnologii, fapt ce va permite revigorarea sectoarelor tradiționale utilizând activități cu valoare adăugată mai mare şi noi nișe de piaţa, diversificarea tehnologică, dezvoltarea de noi activități economice prin intermediul unor schimbări tehnologice radicale, precum și exploatarea unor noi forme de inovare. ”În cazul țării noastre, procesul de specializare inteligentă va contribui la elaborarea unei viziuni comune (Guvern, mediu de afaceri, educație, cercetare, inovare) de dezvoltare economică, în baza noilor tehnologii și inovării. În prezent,  în cadrul exercițiului-pilot ”Specializarea Inteligentă a Republicii Moldova: implementarea unei viziuni incluzive și durabile de dezvoltare economică (SMART Moldova), are loc cartografierea potențialului economic, celui în domeniul cercetării și inovării existent, iar raportul urmează a fi prezentat toamna curentă”, a subliniat vicepremierul Octavian Calmîc.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus