La 5 octombrie, 2017, Fundația Friedrich Ebert (FES) Moldova în parteneriat cu Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) au organizat o masă rotundă cu genericul „Reforma sistemului de pensii în Republica Moldova: recomandări pentru îmbunătățirea cadrului legislativ”.
Scopul evenimentului a fost de a lansa discuții pe marginea mersului reformei sistemului de pensii. În acest scop, experții de la FES și CNSM au elaborat un document de politici care analizează deficiențele Legii cu privire la pensii Nr. 290 din 16.12.2016 și vine cu propuneri și recomandări de înlăturare a lor. Documentul cu titlul „Reforma sistemului de pensii în Republica Moldova: principalele aspecte și recomandări pentru îmbunătățirea cadrului legislativ” a fost pus în discuție și supus dezbaterilor între participanții la masa rotundă care au întrunit reprezentanți ai factorilor decizionali, sindicatelor, organizațiilor ne-guvernamentale, mediului academic și mass media.
Au fost punctate cele mai importante elemente pozitive ale reformei printre care introducerea unei noi formule de calcul al pensiei ce permite creșterea ratei de înlocuire a salariilor, valorizarea pensiilor, introducerea pensiei anticipate, posibilitatea recalculării pensiei pentru pensionarii care continuă să muncească și altele.
Salutând aspectele pozitive ale reformei, experții totuși au constatat că noua lege nu satisface pe deplin așteptările lucrătorilor și viitorilor pensionari: rămân încă multe lacune care ar trebui de înlăturat. Printre cele mai mari neajunsuri ale reformei au fost menționate discriminarea anumitor categorii de angajați și pensionari, retragerea facilităților pentru persoanele angajate în servicii cu condiții grele și/ sau nocive de muncă, dezavantaje la pensionare pentru femei față de bărbați, prevederi discriminatorii pentru mamele cu mai mulți copii și altele.
Potrivit unui comunicat de presă, pentru a înlătura lacunele identificate, participanții la masa rotundă și experții au propus mai multe modificări la Legea Nr. 290 din 16.12.2016 privind reforma sistemului de pensii al RM cum ar fi: îmbunătățirea condițiilor de pensionare pentru lucrătorii aflați în condiții grele și nocive; asimilarea stagiului de cotizare a perioadelor necontributive de îngrijire a părinților cu vârsta de peste 75 de ani; indexarea pensiilor de fiecare dată când inflația crește peste 2%; diversificarea alocațiilor sociale de stat în funcție de durata perioadei de contribuție; extinderea drepturilor la pensia de urmaș; asigurarea ca munca după pensionare trebuie să rezulte întotdeauna într-o pensie mai mare, deoarece lucrătorii continuă să plătească contribuții și altele.