Procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA au reţinut, ieri, un viceministru al Finanţelor, dar şi trei oameni de afaceri, într-un dosar ce vizează fapte de corupţie, exprimate prin tentativa de trucare a unor licitaţii publice. Atât demnitarul, cât şi reprezentanţii agentului economic sunt suspectaţi de corupere pasivă şi activă.
Potrivit materialelor cauzei penale, în perioada august 2017 - prezent, unul dintre viceminiştrii Finanţelor, cunoscând că, prin Hotărârea Guvernului nr.573, din 19 iulie 2017, s-a dispus alocarea sumei de 15 000 000 lei din fondul de rezervă al Guvernului pentru consolidarea bazei tehnico-materiale a Instituţiei medico-sanitare publice ”Spitalul Clinic Republican”, ar fi încercat să convingă persoane din conducerea spitalului că transferul acestor bani depinde exclusiv de decizia ei, iar pentru ca spitalul să beneficieze de suma menţionată, trebuie să i se ofere o recompensă. De asemenea, funcţionara ar mai fi promis că poate favoriza alocarea suplimentară a unei sume similare pentru lucrările de reparaţie şi renovare a instituţiei, decizia urmând a fi luată în perioada septembrie-octombrie 2017 când se va rectifica bugetul.
În continuarea intenţiilor sale infracţionale, viceministrul Finanţelor i-ar fi cerut reprezentantului Spitalului Clinic Republican să favorizeze reprezentanţii unor companii de practică afaceri în domeniul construcţiilor la licitaţia publică ce urma să aibă loc pe 11 octombrie 2017. În schimbul desemnării acestora drept câştigători, demnitarul i-ar fi promis reprezentantului instituţiei o recompensă de 5 la sută din suma alocată, iar 5 procente i-ar fi revenit ei.
În acest caz, procurorii şi CNA au pornit o cauză penală pentru corupere pasivă şi activă. Asta după ce reprezentantul Spitalului Republican a denunţat fapta, imediat fiind dispuse toate acţiunile pentru documentarea, sub toate aspectele, a cazului. Pentru confirmarea probatoriului, astăzi au fost efectuate percheziţii la domiciliile, automobilele, oficiile şi birourile de serviciu ale viceministrului Finanţelor şi agenţilor economici implicaţi. Ca rezultat, au fost reţinute patru persoane, între care un viceministru al Finanţelor şi trei oameni de afaceri.
Legislaţia în vigoare prevede de la 7 la 15 ani cu amendă în mărime de la 8000 la 10000 unităţi convenţionale şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.
Potrivit CN, dosarul se află în gestiunea Procuraturii Anticorupţie.