Trimite e-mail | Printeaza
Politic
26.10.2017

Guvernul şi Delegaţia UE confirmă deschiderea pentru avansarea cooperării RM-UE

Guvernul şi Delegaţia UE confirmă deschiderea pentru avansarea cooperării RM-UE

Realizarea angajamentelor din Acordul de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană a fost discutată la întrevederea de astăzi a Prim-ministrului Pavel Filip cu şeful Delegaţiei UE în ţara noastră, Peter Michalko. Oficialii au analizat progresele şi restanţele din agendă, constatând că multitudinea de reuniuni RM-UE din ultimele săptămâni a oferit o radiografie clară a actualei stări de lucruri.
 
În acest sens, şeful Cabinetului de miniştri l-a asigurat pe oficialul european de efortul, în mod special, în impulsionarea agendei de reforme. În particular, a fost pus accentul pe aprobarea legilor prevăzute de Acordul de Asociere şi pe condiţiile pentru obţinerea asistenţei macrofinanciare. „Condiţionalităţile pentru acordarea asistenţei macrofinanciare vor fi îndeplinite până la sfârşitul anului. Suntem foarte ambiţioşi şi determinaţi în atingerea acestui scop”, a spus Pavel Filip.
 
La rândul său, Ambasadorul Peter Michalko a apreciat acţiunile Guvernului în ceea ce priveşte implementarea reformelor şi progresele înregistrate în diverse domenii. Totodată, oficialul european a încurajat Executivul să continue reformele în domeniul justiţiei, lupta împotriva corupţiei şi consolidarea statului de drept.
 
Pavel Filip şi Peter Michalko au discutat, de asemenea, despre implementarea reformei administraţiei publice, menţionând importanţa asigurării unor instituţii de stat puternice. „Scopul reformei Guvernului este să avem instituţii publice competente, toate politicile elaborate să fie vizionare şi calitative”, a punctat Premierul. În această ordine de idei, Ambasadorul Peter Michalko a încurajat folosirea plenară a expertizei misiunii consilierilor de nivel înalt UE, care se află în Moldova pentru a oferi asistenţa necesară în vederea bunei implementări a reformelor.
 
De asemenea, Pavel Filip s-a referit la crearea Agenţiei Serviciilor Publice, care are menirea nu doar să asigure servicii mai calitative şi în timp optim, dar şi să excludă necesitatea obţinerii şi prezentării diferitor certificate de către cetăţean. „Singurul document al cetăţeanului în raport cu statul trebuie să fie buletinul de identitate, restul informaţiei să se regăsească în registrele de stat”, a precizat Prim-ministrul.
 
Oficialii au făcut, de asemenea, un schimb de opinii privind soluţionarea conflictului transnistrean în formatul de negocieri 5+2, menţionând importanţa consolidării încrederii între populaţia de pe cele două maluri ale Nistrului, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus