Admiterea în profesia de avocat se va face în baza unui examen computerizat, cu începere de la 1 ianuarie 2018. Parlamentul a aprobat în I lectură, două proiecte de modificare și completare a legislației cu privire la avocatură, în ședința sa din 2 noiembrie curent.
Potrivit modificărilor, etapa scrisă a examenului de calificare se va petrece în forma unui test computerizat și spețe practice în formă scrisă, identice pentru toți participanții la aceeași sesiune de examinare. Toate etapele examenului de calificare se vor înregistra audio și video. Rezultatele testării computerizate și înregistrările se vor stoca la Uniunea Avocaților pentru o perioadă de cel puțin 1 an. Participanții la examenul de calificare pot face copii de pe rezultatele testării, evaluării și de pe înregistrările audio și video. În premieră, va fi instituită Comisia de contestare a rezultatelor examenului de licențiere.
Totodată, se propune ca judecătorii și procurorii care au cel puțin zece ani de vechime în muncă să fie scutiți doar de efectuarea stagiului profesional, nu și a examenului de calificare, precum este în prezent.
O noutate este că contractul de efectuare a stagiului profesional nu va purta un caracter oneros. Pentru tentative de a institui caracterul oneros avocatul îndrumător va fi atras la răspundere disciplinară. De asemenea, avocatul stagiar va avea dreptul să acorde asistență juridică garantată de stat pe cauze civile cu grad redus de complexitate.
Pentru prima dată, de la 1 ianuarie 2020 va fi instituită asigurarea obligatorie de răspundere civilă profesională a avocatului, pentru a asigura repararea prejudiciului cauzat de avocat în cadrul exercitării activității. Condițiile asigurării obligatorii de răspundere civilă profesională a avocatului se vor conține în statutul profesiei de avocat, iar suma minimă asigurată va fi stabilită de către Consiliul Uniunii Avocaților. Totodată, repararea prejudiciului cauzat de avocat în cadrul exercitării activității poate fi cerută de la avocat doar în cazul în care aceasta nu poate fi reparată de către compania de asigurare.
Potrivit procedurii legislative, pentru lectura finală cele două proiecte au fost comasate, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.
Trimite e-mail | Printeaza
Politic
03.11.2017Legislația cu privire la avocatură, modificată în prima lectură
Comentarii (0)