Noul program investiţional susţinut în R. Moldova de Fondul Internaţional pentru Dezvoltarea Agricolă (IFAD) va fi axat pe dezvoltarea producătorilor agricoli în contextul măsurilor sporite de adaptare la schimbările climatice şi protecţie a mediului. Oportunităţile de finanţare şi perspectivele pentru agricultorii din ţară au fost prezentate astăzi, la o conferinţă de presă, de către Victor Roşca, directorul Unităţii Consolidate pentru Implementarea Programelor IFAD.
Cel de-al VII-lea program IFAD, denumit Proiectul de Rezilienţă Rurală (PRR), a fost semnat în primăvara acestui an între R. Moldova, Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă și Fondului Fiduciar al Programului de Adaptare a Micilor Producători (Fondul ASAP).
Proiectul IFAD VII are o durată de implementare de 6 ani, urmând să fie lansat până la finele anului 2017. PRR are un buget total de 23,7 mln de dolari, din care: 18,2 mln de dolari SUA sub formă de credit pe termen lung; 0,5 mln de dolari SUA reprezintă grantul nerambursabil finanțat de IFAD și 5 mln de dolari SUA constituie grantul nerambursabil oferit din fondul special ASAP al IFAD. Împrumutul în sumă de 18,2 mln de dolari SUA urmează a fi acordat Republicii Moldova pe un termen de 25 de ani și o perioadă de grație de 5 ani.
„Ca urmare a implementării proiectului se preconizează a fi construite 24 rețele de aprovizionare cu apă pentru irigare pentru 75 beneficiari agricoli, cu un potențial de irigare pentru o suprafață de 1400 ha. Pentru creşterea culturilor cu valoare înaltă pe suprafețe irigate vor fi create peste 700 locuri noi de muncă, din care 280 permanente. Totodată, vor fi construite 12 segmente de drum pentru facilitarea accesului producătorilor agricoli la zonele de producere, de care vor beneficia 50 de întreprinderi și peste 1200 de familii din 12 sate”, a menţionat Victor Roşca.
Conform programului IFAD VII, aproximativ 420 de producători agricoli vor beneficia de granturi pentru măsuri de îmbunătățire a rezilienței la schimbările climatice. Peste 450 de micro antreprenori, 150 tineri antreprenori și 20-25 de întreprinderi mici şi mijlocii vor putea folosi servicii financiare sub formă de credite la condiții preferențiale. „Totodată, activitățile prevăzute în cadrul Proiectului vor avea un impact pozitiv asupra mediului înconjurător, vor contribui la diminuarea efectului de erodare a solului și micșorarea impactului produs de schimbările climaterice. În context, va fi finanțată construcția și reabilitarea lacurilor de acumulare a apei din precipitații cu o suprafață de peste 30 ha, vor fi plantate/reabilitate 200 de hectare de fâșii forestiere, 200 ha de terenuri vor fi plantate cu iarbă etc.”, a precizat directorul UCIP IFAD.
„Scopul Proiectului constă în îmbunătățirea nivelului de viață a populației rurale din ţara noastră și reducerea sărăciei. Mai nou, IFAD VII va antrena în activităţile sale autorităţile locale și prevede măsuri de susţinere pentru femeile din agricultură. De asemenea, proiectul va promova inovații și tehnologii adaptive la schimbările climaterice, echipamente pe energie regenerabilă etc.”, a specificat Roşca.
Începând cu anul 2000 şi până în prezent, Guvernul R. Moldova a semnat şapte acorduri de finanţare cu IFAD, cu o valoare de 124 milioane de dolari, în baza cărora au fost implementate programe de finanţare rurală şi dezvoltare a întreprinderilor mici, revitalizare agricolă, de marketing şi business agricol ş.a., informează Moldpres.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
06.11.2017Proiectul IFAD va susţine producătorii din R. Moldova cu măsuri suplimentare de protecţie a mediului
Comentarii (0)