Printre cei reținuți se numără responsabilul de administrarea activității infracționale a liderului grupării, dar și un vameș, suspectat de afiliere la grupul infracțional destructurat. Detaliile au fost oferite în cadrul unei conferințe de presă organizate astăzi de către Serviciul Vamal și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.
Amintim că urmărirea penală pe caz a fost începută în luna aprilie curent, urmare a autosesizării de către ofiţerii de urmărire penală ai Serviciului Vamal și procurori cu privire la reţinerea a doi cetăţeni moldoveni care au transportat peste frontieră un lot de produse anabolizante, în valoare de circa un milion de lei.
În cadrul acțiunilor de urmărire penală şi măsurilor speciale de investigaţii complexe, organele de anchetă au identificat 8 membri ai grupării, implicați în organizarea activității de producere și de asigurare a lanțului logistic.
Astfel, după identificarea curierilor şi organizatorilor schemei infracţionale, a fost demarată faza activă a investigaţiilor. În urma percheziţiilor efectuate la domiciliile şi la alte imobile care le aparţin bănuiţilor au fost depistate şi ridicate produse anabolizante în formă de pastile şi fiole, cu valoarea estimativă de peste 10 milioane lei, 60 de carduri bancare emise pe numele diferitor persoane, 31 de telefoane mobile, mijloace bănești în sumă de peste 100000 euro, arme de foc şi muniţii, precum şi înscrisuri pe ciornă cu menţiuni despre rulajul bănesc ilegal.
De asemenea, la domiciliul unuia dintre organizatorii grupării a fost depistat utilajul destinat producerii şi ambalării steroizilor, dar şi echipamente speciale, despre care se presupune că erau destinate criptării datelor informatice, bruierii şi, eventual, interceptării comunicărilor telefonice.
Modul de operare a grupării consta în procurarea din China a substanțelor active anabolizante, introducerea în țară a acestora prin intermediul coletelor poștale și preambalarea acestora în formă de comprimate și fiole, cu aplicarea marcajelor diferitor producători - atât autohtoni, cât și din străinătate. Produsul finit era destinat pieței internaționale, iar comenzile de livrare erau recepționate prin intermediul rețelelor sociale și al site-urilor specializate, care puteau fi accesate doar din străinătate (în particular, din statele membre ale UE și din SUA). Livrarea produselor anabolizante contrafăcute pe piața internațională era realizată atât pe cale rutieră și aeriană, cât și prin intermediul trimiterilor poștale.
Ulterior, în cadrul celei de-a doua părți a planului de investigații, demarate la data de 03 octombrie curent, organele de anchetă au mai reținut alte 5 persoane implicate în schema infracțională. Este vorba despre un apropiat al liderului grupării, responsabil de administrarea schemei infracționale, responsabilul de mentenanța și promovarea site-urilor prin intermediul cărora care erau livrate loturile de anabolizante contrafăcute, responsabilul de recepționarea materiei prime, precum și două persoane care prestau servicii de consultanță juridică în scopul eschivării membrilor grupării de la răspunderea penală.
Cercetările desfășurate au mai relevat și implicarea unui inspector al postului vamal Chișinău 4 (Poșta), care este suspectat de facilitarea trecerii peste frontiera vamală a materiei prime, precum și a produsului finit.
Organele de anchetă continuă acțiunile procesual penale și de investigații speciale în vederea identificării și reținerii celorlalți figuranți în dosarul penal aflat în desfășurare. În cazul demonstrării culpabilității persoanelor implicate, acestea riscă închisoare pe un termen de până la 10 ani.
Actualmente, 13 persoane se află în arest, o persoană se află sub control judiciar, iar trei persoane, printre care și liderul grupării, sunt anunțate în căutare internațională, pe numele acestora fiind emise mandate de arestare, anunță Serviciul Vamal.