Trimite e-mail | Printeaza
Politic
20.11.2017

Discuții între parlamentarii din Republica Moldova și România în cadrul ședințelor comune de tip panel

Discuții între parlamentarii din Republica Moldova și România în cadrul ședințelor comune de tip panel

Parlamentari din Republica Moldova și România au discutat, în premieră, mai multe subiecte de actualitate în cadrul celor 3 ședințe comune de tip panel, care s-au desfășurat la Parlamentul României. Discuțiile au avut loc în cadrul Reuniunii Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României.

Pe agenda discuțiilor din cadrul panelului economie, dezvoltare regională, energie, agricultură, industrie și servicii au fost dezbătute subiecte precum interconectarea rețelelor de gaze naturale, energie electrică, transport rutier, feroviar și aerian dintre Republica Moldova și România, schimb de experiență în domeniul armonizării legislației naționale cu cea europeană, participarea Republicii Moldova, alături de România, la proiecte transfrontaliere și transnaționale. La discuții au participat deputații George Mocanu, Ion Balan, Alina Zotea și Marcel Răducan.

Reprezentanții ministerelor de profil au prezentat informații detaliate despre stadiul de dezvoltare a proiectelor inițiate, precum și potențialul lansării unor noi proiecte moldo-române. Potrivit datelor oficiale, România este principalul partener comercial al Republicii Moldova, volumul schimburilor comerciale înregistrate de la începutul anului curent ajungând la aproape un miliard de dolari SUA (exporturile au constituit 411 mil dolari SUA, importurile – 494 mil dolari SUA). Potrivit datelor Camerei Înregistrării de Stat, în Republica Moldova activează 1 678 de întreprinderi cu capital românesc, iar investițiile în capitalul social au însumat 697 mln MDL. Totodată, în cadrul discuțiilor din panelul economic, a fost reiterată importanța instruirii specialiștilor pentru o accesare mai bună a fondurilor europene, dar și sporirea vitezei de implementare a proiectelor de interconectare energetică.

În cadrul panelului afaceri europene, politică externă, securitate și siguranță națională parlamentarii au discutat aspecte ce vizează eforturile Republicii Moldova de armonizare cu acquis-ul comunitar, precum și transfer de expertiză în domeniul securității cibernetice.

Discuțiile din cadrul celui de-al treilea panel, educație, cultură și resurse umane, au vizat noile proiecte în domeniul educațional, inclusiv burse de studiu, burse de practică, stagii, vizite pentru schimb de experiență, transfer de bune practici în domenii precum protecția copilului și a persoanelor cu dizabilități, combaterea discriminării etc. Parlamentarii au discutat și o serie de propuneri de acțiuni care să fie incluse în programul de sărbătorire a Centenarului Marii Uniri.

Deputatul George Mocanu a propus organizarea stagiilor de practică pentru funcționarii publici în vederea preluării experienței României din perioada de preaderare, identificarea posibilităților de lansare a unui program de recalificare a profesorilor de limba română pentru alolingvi, sporirea numărului de stagii oferite cadrelor didactice, precum și completarea programului actual de burse pentru studenți cu un program de mobilitate academică pentru perioade de un semestru, dedicat studenților care își fac studiile în instituțiile de învățământ din Republica Moldova.

Propunerile agreate în urma dezbaterilor se vor regăsi în Declarația celei de-a VI-a Reuniuni a Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României, care va fi semnată mâine și care va conține prioritățile în colaborarea ulterioară moldo-română, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus