Executivul a aprobat, în cadrul ședinței de astăzi, proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2018. Documentul a fost elaborat în conformitate cu prioritățile de politici publice ale Guvernului și ținând cont de prevederile acordurilor de finanțare cu partenerii de dezvoltare.
Proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2018 este fundamentat pe o creștere economică de 3%, o majorare a exporturilor de 8% și o sporire a importurilor de 6%.
„Avem o atitudine prudențială și cred că potențialul nostru este mai mare, luând în calcul ceea ce s-a întâmplat anul acesta. Realitatea a fost mult mai pozitivă și optimistă decât previziunile noastre”, a spus Premierul Pavel Filip.
Potrivit documentului, veniturile bugetului de stat constituie 36,6 miliarde de lei, în creștere cu 8,4% față de bugetul de stat rectificat pentru anul 2017. Majorarea veniturilor se datorează, în principal, sporirii încasărilor din impozite și taxe și intrărilor de granturi. Acestea din urmă vor însuma 2,8 miliarde de lei anul viitor, cu 1,6 milioane de lei mai mult decât în anul curent.
Cheltuielile bugetului de stat reprezintă 41,3 miliarde de lei, înregistrând o creștere de 9,3% față de bugetul de stat rectificat pentru 2017. Cheltuielile se vor mări pe fundalul majorărilor salariale planificate, a creșterii nivelului pensiilor, a realizării altor măsuri în domeniul protecției sociale și în cel al educaţiei.
Totodată, vor fi asigurate financiar programele actuale de cheltuieli, precum: Fondul rutier (1,7 miliarde de lei, inclusiv transferuri bugetelor locale), Fondul național de dezvoltare a agriculturii și a mediului rural (900 milioane de lei), Fondul național de dezvoltare regională (200 milioane de lei), Fondul de eficiență energetică (50 milioane de lei).
Proiectul de buget pentru anul 2018 prevede majorarea considerabilă a componentei investiționale. Astfel, anul viitor vor derula circa 54 de proiecte finanțate din surse externe, pentru implementarea lor fiind alocate 4,3 miliarde de lei, de două ori mai mult decât în anul curent. Cele mai importante dintre acestea vizează dezvoltarea infrastructurii drumurilor, a agriculturii competitive, asigurarea cu ambulanțe.
Deficitul bugetului de stat este estimat la 4,7 miliarde de lei. Acesta va fi finanțat din surse externe (intrări nete din împrumuturi externe pentru suport bugetar și implementarea proiectelor finanțate din surse externe) și sursele interne (inclusiv mijloace din privatizarea patrimoniului public și din vânzarea activelor băncilor aflate în proces de lichidare).
Totodată, astăzi a fost aprobat proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2018 și cel al Legii fondurilor de asigurări obligatorii de asistență medicală pe anul 2018.
Proiectele urmează să fie transmise spre examinare Parlamentului, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
21.11.2017Guvernul a aprobat proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2018
Comentarii (0)