Comisia juridică, numiri și imunități a audiat, în ședința de astăzi, informația privind executarea Hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Procedura de control parlamentar face parte din prioritățile sesiunii parlamentare curente.
Potrivit Agentului guvernamental Oleg Rotari, din momentul intrării în vigoare a Convenției Europene a Drepturilor Omului pentru țara noastră, în septembrie 1997, CEDO a primit 15 100 de cereri împotriva Republicii Moldova. Au fost pronunțate 352 de hotărâri, în care se constată cel puțin o violare a drepturilor reglementate de Convenție.
”Actualmente, sunt alte 900 de cereri care urmează a fi examinate de CEDO împotriva Republicii Moldova. Totodată, datele statistice denotă o diminuare a numărului de adresări către această instanță din partea cetățenilor Republicii Moldova. În anul curent, au fost pronunțate 13 hotărâri împotriva țării noastre, inclusiv 7 pe cauze ale deținuților din regiunea transnistreană”, a spus Agentul guvernamental.
În altă ordine de idei, Oleg Rotari a spus că rămâne a fi o problemă pentru Republica Moldova condițiile de detenție din penitenciare și instituțiile de detenție preventivă, această situație necesitând a fi soluționată. ”Un sfert de condamnări sunt din această cauză”, a precizat raportorul.
Deputații au abordat și subiectul privind răspunderea judecătorilor pentru cauzele condamnate de CEDO. În context, viceministrul Justiției Eduard Serbenco a spus că nu există nici o sentință de condamnare a judecătorilor, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.
Trimite e-mail | Printeaza
Politic
22.11.2017Executarea Hotărârilor CEDO, discutată la Comisia juridică, numiri și imunități
Comentarii (0)