Nivelul realizării proiectelor investiționale în domeniul agriculturii a fost discutat în cadrul audierilor publice, organizate în ședința de astăzi, a Comisiei agricultură și industrie alimentară. Procedura de control parlamentar asupra implementării legislației este una prioritară a sesiunii parlamentare curente.
Viceministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Vasile Luca a raportat că actualmente, Ministerul gestionează sau este partener în 39 de proiecte investiționale sau de asistență tehnică în domeniul agricol. ”Ultimele două proiecte au fost semnate săptămâna trecută cu Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO)”, a precizat viceministrul.
Reprezentantul Proiectului ”Creșterea productivității alimentare și asistență pentru fermierii neprivilegiați”, Vlad Loghin a menționat că în cadrul proiectului cunoscut sub denumirea de 2KR a fost facilitat accesul a circa 5 mii de producători agricoli cu resurse financiare limitate la tehnica agricolă modernă și performantă. ”Proiectul, finanțat în baza unui grant în valoare de peste 2 mlrd de yeni japonezi oferit de Guvernul Japoniei, este în derulare din anul 2001, iar în prezent are șase programe în implementare. În cadrul acestuia au fost achiziționate peste 7600 de unități de tehnică agricolă”, a spus raportorul.
Directorul Proiectului Mac-P al Băncii Mondiale, Liviu Gumovschi a vorbit despre cele trei componente ale proiectului, în valoare de 47 mln dolari SUA, care se implementează în perioada 2012 -2019. Acestea se referă la siguranța alimentelor, accesul la piețe a producătorilor și investiție în tehnici prietenoase mediului.
Directorul Unității Consolidate pentru Implementarea Programelor Fondului Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă (UCIP-IFAD), Victor Roșca a informat despre proiectele IFAD 6 și IFAD 7, aflate actualmente în derulare.
Deputații la rândul lor au adresat un șir de întrebări, s-au interesat de situația în diferite ramuri ale agriculturii, inclusiv situația Centrelor de excelență, precum și au convenit audierea separată a instituțiilor, începând cu anul viitor, pe ramuri agricole, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
28.11.2017Proiectele investiționale din agricultură, în atenția Comisiei agricultură și industrie alimentară
Comentarii (0)