”Implementarea proiectelor în sectorul public, în special eficientizarea utilizării resurselor energetice, în grădinițe, școli, primării, va asigura un confort economici, atât prin economisirea resurselor energetice, cât și economii de resurse financiare, deci un factor economic la nivel individual și național”, a declarat astăzi Viceprim-ministrul Octavian Calmîc, ministrul Economiei și Infrastructurii la Forumul ”Energia regenerabilă şi eficiența energetică în Republica Moldova: Oportunități și perspective” desfășurat în cadrul Zilelor Moldova Eco Energetică 2017 în perioada 6-8 decembrie curent.
Totodată, vicepremierul a menționat că Forumul are drept obiectiv să prezinte și să susțină noile tehnologii moderne și inovații eco, precum și să susțină cele mai importante inițiative în producerea și consumul eficient de energie. Evenimentul își propune să familiarizeze beneficiarii potențiali despre impactul eficienței energetice, necesitatea și tehnologiile care pot fi implementate în Republica Moldova. Oportunitățile prezentate la Forum și perspectivele de dezvoltare a energiei verzi în Moldova sunt destinate autorităților publice locale, dar și agenților economici din domeniul energetic, a acentuat ministrul Economiei și Infrastructurii.
De asemenea, Octavian Calmîc a menționat că ”Săptămâna Moldova Eco Energetică” se află la a treia ediție, inițiată de Ministerul Economiei și Infrastructurii, Agenția pentru Eficiență Energetică și Proiectului Energie şi Biomasă în Moldova, pentru ca agenții economici și reprezentanții autorităților să se informeze despre instrumente de finanțare disponibile din partea partenerilor de dezvoltare precum și oportunități de finanțare bancară.
Beneficiile implementării tehnologiilor noi de eficiență energetică și utilizării energiei regenerabile va aduce economii financiare, reducerea cheltuielilor publice legate de energie, accesibilitate și acces la energie, dar și productivitate și competitivitate industrială, dezvoltarea infrastructurii, precum și va asigura securitatea energetică și sănătatea populației, a adăugat Octavian Calmîc.
În cadrul panelurilor de discuții ale Forumului, oamenii de afaceri și reprezentanții autorităților sunt informați despre instrumente de finanțare disponibile din partea Bancii Europeane pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Organizației de Dezvoltare Industrială a Națiunilor Unite (UNIDO), Convenției Primarilor pentru Climă și Energie, precum și oportunități de finanțare bancară.
La eveniment sunt prezentate practici și experiențe din domeniul energiei regenerabile din țările europene precum Italia, Polonia, Spania, Germania şi Austria, în utilizarea tehnologiilor de producere a energiei regenerabile, rezultatele proiectelor și impactul lor.
În paralel cu Forumul se desfășoară expoziția „Moldova Eco Energetică”, la care sunt prezentate atât tehnologiile accesibile pe piața din Republica Moldova, care și-au demonstrat deja eficiența, cât și cele noi, care sunt în faza de promovare.
În acest an, la „Moldova Eco Energetică” sunt așteptați circa 400 de participanți, printre aceștia sunt reprezentanți ai instituțiilor publice și ai sectorului privat, grupuri de inițiativă și persoane fizice care au realizat cu succes inițiative în sectorul energiei regenerabile și eficienței energetice, anunță un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
07.12.2017Octavian Calmîc: ”Eficientizarea utilizării resurselor energetice va asigura un confort economic, atât prin economisirea resurselor energetice, cât și financiare”
Comentarii (0)