Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Compania Naţională de Asigurări în Medicină organizează până pe 31 martie 2018, campania anuală de informare a populaţiei despre drepturile şi obligaţiile beneficiarilor în sistemul de asigurare obligatorie de asistenţă medicală.
Ediţia curentă se axează pe modalitatea de înregistrare/schimbare a medicului de familie şi a instituţiei medicale primare.
Campania are drept scop creşterea nivelului de informare a populaţiei despre dreptul la libera alegere a medicului de familie şi a instituţiei medicale primare. Grupurile-ţintă ale acesteia sunt populaţia generală şi lucrătorii medicali.
„Alegerea sau schimbarea instituţiei medico-sanitare primare şi a medicului de familie este unul din drepturile cetăţenilor. Înregistrarea în instituțiile medico-sanitare primare, la medicul de familie, se efectuează, indiferent de vârstă, prezenţa bolilor cronice, sarcina, apartenenţa socială, fără a produce discriminări, astfel fiind asigurate condiţiile necesare pentru acordarea îngrijirilor persoanelor în contextul familiei şi familiilor în cadrul comunităţii”, a declarat ministrul Stela Grigoraș.
Astfel, cetăţenii vor fi informaţi despre faptul că îşi pot schimba medicul de familie şi instituţia medico-sanitară primară pe tot parcursul anului, peste şase luni de la ultima schimbare sau înregistrare. În cazurile când persoana îşi stabileşte locul de trai în altă localitate, inclusiv în alt sector al mun. Chişinău, schimbarea medicului şi a instituţiei medicale are loc imediat.
Persoanele care se vor înregistra pentru prima dată sau îşi vor schimba medicul de familie în cadrul aceleiaşi instituţii vor depune cererea la medicul ales şi vor beneficia de serviciile acestuia începând cu data acceptării cererii de către medic.
În acelaşi timp, cei care vor opta pentru un medic de familie dintr-o altă instituţie medico-sanitară vor beneficia de serviciile medicului ales din momentul efectuării modificărilor în sistemul informaţional al CNAM. Pentru aceasta ei vor depune personal cererea acceptată de medic la serviciile de relaţii cu beneficiarii ale CNAM.
Printre activităţile campaniei se numără întruniri de informare a grupurilor-ţintă, difuzarea mesajelor în presa scrisă şi online, în social media, distribuirea materialelor informaţionale. La posturi TV şi radio, pe ecranele amplasate în instituţiile medicale vor fi difuzate spoturi în limbile română şi rusă. Menţionăm că prin intermediul agenţiilor teritoriale ale CNAM sunt procesate lunar în jur de 5000 de cereri de schimbare a medicului de familie, dintre care jumătate sunt depuse de locuitorii municipiului Chișinău, anunță un comunicat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.
Trimite e-mail | Printeaza
Sanatate
14.12.2017Astăzi s-a dat start campaniei de informare despre modalitatea de înregistrare la medicul de familie
Comentarii (0)