Noii membri desemnați ai cabinetului de miniștri au depus astăzi, 10 ianuarie 2018, jurământul de învestire. Decretele au fost semnate de șeful Legislativului, Andrian Candu, care exercită interimatul funcției de președinte al țării pentru remanierea guvernamentală.
Potrivit lui Andrian Candu, pentru ca statul Republica Moldova să fie altfel după anul 2018, sunt necesare trei lucruri - instituții funcționale, guvernate de legi; demnitari cu simțul datoriei și respect pentru oameni; profesioniști în funcții publice.
”Am încrederea că actuala componență a Guvernului Filip include cele trei elemente. Remanierile făcute astăzi au adus în echipa guvernamentală persoane cu experiență, care au autoritatea necesară pentru ca normele și strategiile adoptate în speranța unei modernizări a țării, să fie implementate cu succes”, a spus președintele interimar al Republicii Moldova.
”Aducându-vă felicitări cu numirea în funcție și exprimându-mi încrederea că veți munci foarte bine și eficient, în același timp, sunt sigur că în aceeași manieră ne vom ține departe de polemicile și disputele politice, cum a făcut până acum, pe parcursul a doi ani de zile Guvernul Republicii Moldova. De aceeași manieră să ne concentrăm mai mult pe lucrurile pe care trebuie să le facă un Executiv. De aceeași manieră să fim mai aproape de oameni, înțelegând care sunt problemele lor și având posibilitățile pe care le are Guvernul, să încercăm să venim cu soluții pentru ele”, a declarat prim-ministrul Pavel Filip.
În continuare, Iurie Leancă și Cristina Lesnic vor ocupa funcția de viceprim-ministru, ministru al Economiei și Infrastructurii este Chiril Gaburici, ministrul Justiție – Alexandru Tănase, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene – Tudor Ulianovschi, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale – Svetlana Cebotari, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului – Liviu Volconovici.
Candidaturile noilor membri ai Cabinetului de miniștri au fost propuse la 20 decembrie 2017, președintelui țării de către prim-ministru. Acestea au fost respinse de șeful statului. Premierul a înaintat repetat aceleași candidaturi la 22 decembrie 2017. Conform Hotărârii nr.2 din ianuarie anul trecut, Curtea Constituțională a statuat că președintele Republicii Moldova poate refuza o singură data, motivat, propunerea prim-ministrului de numire a unei persoane în funcția vacantă de ministru.
Refuzul repetat al președintelui țării de a-și îndeplini obligația constituțională de numire a noilor membri ai Guvernului la propunerea prim-ministrului constituie o încălcare deliberată a obligațiilor constituționale ale șefului statului, constatată de Curtea Constituțională la 2 ianuarie 2018, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.
Trimite e-mail | Printeaza
Politic
10.01.2018Noii miniștri au depus jurământul de învestire
Comentarii (0)