Documentul prevede modernizarea cadrului normativ privind învăţământul dual conform standardelor europene. Regulamentul stabileşte elementele definitorii pentru învăţământul dual, timpul alocat pregătirii teoretice şi practice. Totodată, sunt reglementate drepturile și obligaţiile agentului economic şi ale instituţiei de învăţământ profesional tehnic, ale maistrului-instructor în producţie şi ale celui din cadrul instituţiei de învăţământ, precum și ale elevului.
În premieră, este introdus termenul de „salariu de ucenicie” pentru remunerarea activității desfăşurate de elev în cadrul întreprinderii. De asemenea, sunt reglementate atribuţiile Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI), partener al Guvernului în realizarea programului de învăţământ dual. CCI va deveni o instituţie de suport și de monitorizare a programelor de studii.
Finanţarea învăţământului dual va fi asigurată, atât din bugetul de stat, cât și din sursele agentului economic.
Învățământul dual este o formă alternativă de organizare a învățământului profesional tehnic, care presupune instruirea simultană în cadrul unei instituții de învățământ profesional tehnic și în cadrul unei întreprinderi. Ponderea pregătirii practice este de aproximativ 70%, iar elevii absolvenţi pot fi angajaţi în cadrul întreprinderii.
În anul de studii 2016-2017, circa 20 de companii au implementat astfel de programe de studii, în colaborare cu nouă instituţii de învăţământ profesional tehnic, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.
Trimite e-mail | Printeaza
Granturi si burse
11.01.2018Executivul a aprobat Regulamentul cu privire la organizarea programelor de formare profesională tehnică prin învățământul dual
Comentarii (0)