Chiril Gaburici, ministru al Economiei și Infrastructurii, s-a întâlnit astăzi cu o echipă de experți ai Băncii Mondiale, condusă de Directorul de țară pentru Moldova, Anna Akhalkatsi, care efectuează o vizită de lucru în Republica Moldova. Discuțiile s-au axat pe proiectul de interconectare electroenergetică a sistemului de transport a energiei electrice a Republicii Moldova cu cel al României.
Chiril Gaburici a reiterat că una dintre prioritățile Ministerului Economiei și Infrastructurii este securitatea energetică, inclusiv prin diversificarea căilor de acces la resurse energetice. Potrivit ministrului, acest obiectiv poate fi realizat prin implementarea proiectelor de interconectare a sistemelor electroenergetice și de gaze naturale ale Republicii Moldova cu cele ale Uniunii Europene, prin intermediul sistemelor respective ale României.
În cadrul întrevederii, oficialii au discutat, în mod special, despre definitivarea Proiectului privind piața transparentă de energie, în baza căruia Banca Mondială urmează să acorde Republicii Moldova un împrumut de 70 de milioane de euro.
Principalele componente ale proiectului care au fost deja convenite sunt construcția unei stații back-to-back în Vulcănești, a liniei de transport de 400 kV între Vulcănești și Chișinău, precum și extinderea stației de transformare de la Chișinău. În proiect urmează să fie incluse și componente adiționale, cum ar fi modernizarea rețelei prin instalarea telecomunicațiilor prin fibră optică, dar și acordarea asistenței tehnice și consolidarea capacităților angajaților din sectorul energetic.
Experții Băncii Mondiale au menționat că obiectivul de dezvoltare al proiectului este de a îmbunătăți securitatea și fiabilitatea sistemului de transport al electricității prin interconectarea cu România, care astfel va permite crearea unei piețe de electricitate transparentă și competitivă în Republica Moldova și integrarea sa pe piața de electricitate regională.
Costul estimat al proiectului este de aproximativ 270 de milioane de euro. La sfârșitul anului trecut, Republica Moldova a semnat acorduri cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană pentru Investiții (BEI) privind finanțarea interconexiunii rețelelor electrice moldovenești cu România. BERD și BEI vor acorda credite în sumă a câte 80 de milioane de euro. Adițional, în vara anului 2017, Uniunea Europeană a aprobat componenta de grant din fondurile NIF, în valoare de 40 de milioane de euro, anunță un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
26.01.2018Banca Mondială și-a reiterat suportul în consolidarea securității energetice a Republicii Moldova
Comentarii (0)