Comisia securitate națională, apărare și ordine publică a examinat și avizat, în ședința de astăzi, proiectul de completare a Constituției Republicii Moldova cu prevederi ce stabilesc vectorul de integrare europeană ca obiectiv strategic de dezvoltare a tării.
Potrivit proiectului, Legea Supremă va fi completată cu un articol nou care stipulează că integrarea europeană a Republicii Moldova reprezintă obiectivul strategic de dezvoltare a tării, iar procedura de aderare a Republicii Moldova la tratatele constitutive ale Uniunii Europene vor fi stabilite de Parlament prin lege organică.
Totodată, se propune de a completa preambulul Constituţiei cu o propoziţie nouă prin care se va scoate în evidenţă aspiraţiile de integrare europeană a ţării şi promovarea orientării Republicii Moldova spre spaţiul valoric democratic european.
Inițiativa de modificare a Constituției aparține unui grup de deputați din coaliția parlamentară majoritară.
Relaţiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeană au fost lansate odată cu semnarea la 28 noiembrie 1994 a Acordului de Parteneriat şi Cooperare. Ulterior, în februarie 2005 a fost semnat Planul de Acţiuni Republica Moldova - Uniunea Europeană, iar la 24 martie 2005 Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Declaraţia cu privire la parteneriatul politic pentru realizarea obiectivelor de integrare europeană a ţării. În ianuarie 2010, Republica Moldova şi Uniunea Europeană s-au angajat în negocierea Acordului de Asociere. Ulterior, a fost aprobat Programul naţional de implementare a Planului de Acţiuni Republica Moldova - Uniunea Europeană în domeniul liberalizării regimului de vize. La 28 iunie 2014 a fost semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Parlamentul Republicii Moldova şi-a reafirmat dezideratul integrării europene prin Hotărârile Parlamentului nr. 274 din 14 noiembrie 2013 şi nr. 218 din 29 iulie 2016 prin care s-au aprobat declaraţii exprese cu privire la susţinerea procesului de integrare europeană a Republicii Moldova şi privind parteneriatul naţional în domeniul integrării europene, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.
Trimite e-mail | Printeaza
Politic
31.01.2018Proiectul de completare a Constituției Republicii Moldova, examinat la Comisia securitate națională, apărare și ordine publică
Comentarii (0)