Republica Moldova a fost astăzi subiect de discuţii la reuniunea miniştrilor de Externe ai ţărilor Uniunii Europene. Aceştia au analizat progresul făcut de Chişinău în aplicarea Acordului de Asociere, angajamentele în faţa UE şi perspectiva acestei ţări în prag de alegeri parlamentare. Miniştrii europeni au apreciat eforturile autorităţilor de la Chişinău, dar au arătat cu degetul spre direcţiile în care lucrurile nu merg deloc bine în Republica Moldova. În plus, au amintit de avizul Comisiei de la Veneţia privind schimbarea sistemului electoral, pe care guvernarea de la Chişinău nu l-a respectat.
La cea de-a 12-a reuniune a Grupului pentru Acţiunea Europeană "Prietenii Moldovei", ministrul de Externe de la Chişinău, Tudor Ulianovschi, a raportat evoluţiile reformelor din Republica Moldova. Miniştrii europeni de Externe l-au ascultat şi au tras concluziile. Reformele sunt bune, dar nu pe toate direcţiile, se arată în raportul întocmit astăzi de Consiliul pentru afaceri externe al Uniunii Europene.
Libertatea presei este indicatorul de democraţie într-un stat, mai spun miniştrii de Externe, care i-au sugerat Republicii Moldova să abordeze în reforme şi concentrarea proprietăţilor de media şi să garanteze libertatea presei. Justiţia din Republica Moldova "s-a bucurat" de un capitol aparte.
Autorităţile de la Chişinău spun că vor trata cu maximă seriozitate concluziile indicate în acest raport.
Miniştrii de Externe ai ţărilor membre UE au reconfirmat angajamentul de a susţine reformele iniţiate în Republica Moldova. Bruxelles-ul a apreciat proiecte de lege aprobate recent de Republica Moldova, în special prevederile care vin să prevină şi să combată spălarea banilor, dar şi reformele în stabilizarea sistemului macroeconomic şi financiar - şi le-a recomandat autorităţilor de la Chişinău să continue reformele începute în 2016, scrie TVR Moldova.
Trimite e-mail | Printeaza
Politic
26.02.2018Consiliul Afacerilor Externe al UE a analizat reformele de la Chişinău şi a transmis sugestii
Comentarii (0)