Respectarea drepturilor pacientului, inclusiv respectarea demnității și integrității ființei umane în domeniul ocrotirii sănătății a fost examinată, astăzi, în cadrul audierilor publice, organizate de Comisia parlamentară drepturile omului și relații interetnice.
Avocatul Poporului Mihail Cotorobai a prezentat un raport despre respectarea drepturilor omului la prestarea serviciilor medicale și garantarea accesibilității și a echității în ceea ce privește accesul la serviciile medicale sau drepturile individuale. Printre cele mai stringente probleme identificate, raportorul a menționat asigurarea calității și siguranței la utilizarea echipamentelor și dispozitivelor medicale, scumpirea medicamentelor, asistența medicală acordată persoanelor din penitenciare și asistența prespitalicească.
Potrivit lui, doar cinci ambulanțe din întreg parcul de autosanitare al țării corespund cerințelor necesare. La fel, Mihail Cotorobai a solicitat includerea reprezentanților oficiului Avocatului Poporului în cadrul comisiei de evaluare și acreditare a instituțiilor medico-sanitare publice și farmacologice.
La rândul său, Secretatul General de Stat al ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Boris Gîlca a confirmat că peste 60 la sută din ambulanțe sunt vechi, iar pentru asigurarea deplină a intervențiilor în cazuri critice e nevoie de 400 de mașini noi. ”În premieră, pentru anul curent au fost alocate surse financiare pentru achiziționarea a 200 autosanitare de tip A, B și C”, a menționat oficialul.
Totodată, Boris Gîlca a spus că va propune includerea reprezentanților societății civile, inclusiv ai oficiului Avocatului Poporului în cadrul comisiei de evaluare și acreditare a instituțiilor medico-sanitare, care activează în cadrul Agenției de Sănătate Publică.
În discuție, deputații au abordat și examinat cazuri concrete de malpraxis medical, mediatizate în ultima perioadă. De asemenea, s-a discutat despre calitatea asistenței medicale acordată în penitenciare și problemele existente.
Deputații din Comisia drepturile omului și relații interetnice și-au stabilit, pentru sesiunea de primăvară 2018, audierea chestiunilor ce țin de realizarea drepturilor pacienților, asigurarea egalității și eliminarea discriminării, respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități, a celor fără adăpost, a deținuților etc. Procedura de control parlamentar de astăzi este prima din acest an a Comisiei, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.
Trimite e-mail | Printeaza
Social
28.02.2018Asigurarea drepturilor pacienților, în atenția Comisiei drepturile omului și relații interetnice
Comentarii (0)