Despre aceasta au discutat experți și oficiali din UE și SUA la Conferința interparlamentară „Georgia, Republica Moldova și Ucraina: Parteneriatul Estic și provocările actuale de securitate”, desfășurată, astăzi, la Chișinău.
Jonathan Eyal, director adjunct al Institutului Regal Unit de Cercetare în domeniul apărării și securității (RUSI), a declarat că nimeni nu are nimic împotriva Rusiei, ci doar împotriva divizării sferei de influență în regiune de către aceasta. ”Ceea ce se întâmplă în Europa de Est este important pentru păstrarea securității din întreaga Europă. Evenimentul de azi este un început a unui proces de consolidare a securității europene”, a concluzionat expertul.
Despre riscurile legate de arsenalul rusesc din regiune a vorbit Ambasadorul Alexander Vershbow. El a optat pentru continuarea reformelor de apărare în zona Mării Negre și consolidarea capacităților de apărare cele trei țării.
Ex-ministra Apărării Georgiei, Tinatin Khidasheli, consideră că progresele în depășirea provocărilor de securitate existente în Georgia, Moldova și Ucraina nu pot avea loc fără o voință politică puternică a autorităților.
De altă parte, deputata ucraineană, Iryna Friz, a opinat că numai dacă Rusia își va retrage trupele militare din cele trei țări, vor putea fi regelementate conflictele din regiune. Potrivit ei, ”trebuie să fim uniți și să acționăm împreună pentru securitatea regională”.
Eugen Carpov, fost negociator pentru reglementarea diferendului transnistrean, deputat, a declarat că ”Destabilizare în regiune, intervenții militare, propagandă agresivă, embargourile financiare sunt noua doctrina rusă în relația cu Republica Moldova”. Potrvit lui, regiunea din stânga Nistrului ar primi constant sprijin financiar si politic din afară.
Circa 150 de oficiali și experți la nivel înalt, prezenți la prima Conferință interparlamentară de nivel înalt „Georgia, Republica Moldova și Ucraina: Parteneriatul Estic și provocările de securitate curente” au participat la dezbateri legate de securitatea informațională, energetică, apărare, precum și discuții despre asigurarea creșterii economice stabile și a statului de drept în regiune.
Informații complete despre eveniment și vorbitori, inclusiv biografii ale vorbitorilor le găsiți pe https://parl4sec.md/ro/și paginile evenimentului de pe facebook și twitter.
Evenimentul este organizat, în parteneriat cu Consiliul Atlantic, la inițiativa președinților Parlamentelor Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei. Reprezentanți ai 11 Parlamente au confirmat participarea la prima Conferință interparlamentară la nivel înalt în probleme de securitate, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.
Trimite e-mail | Printeaza
Politic
02.03.2018Experții consideră necesară consolidarea capacității de apărare și fortificare a dimensiunii de securitate în regiune
Comentarii (0)