În perioada 2012-2017, Fondul pentru Eficiență Energetică (FEE) a aprobat finanțări în valoare de 458,5 milioane de lei, pentru 278 de proiecte locale de reducere a consumului de energie și de utilizare a energiei regenerabile, de izolare termică, de schimbare a geamurilor și a ușilor, de instalare a iluminatului public în diferite localități ale republicii. În prezent, FEE este antrenat în desfășurarea proiectului „Undă Verde, Moldova!”, realizat cu suportul Uniunii Europene, ce va reabilita sistemele de iluminat public în orașele din Republica Moldova.
Începând cu aprilie 2017, Fondul a apelat la consultanți individuali, dar și la instituții abilitate, pentru asigurarea calității superioare a execuției lucrărilor. Rigorile de evaluare a serviciilor prestate au fost înăsprite, iar prestatorii de servicii, care au comis erori și abateri în repetate rânduri, au fost sancționați pentru oferirea asistenței tehnice necalitative beneficiarilor de proiect și incluși în „Lista neagră”.
Totodată, pentru urgentarea implementării și finalizării cu succes a proiectelor demarate, a fost elaborat un plan de acțiuni ce prevede stabilirea unui mecanism mai facil de procesare a dosarelor proiectelor deja implementate de către antreprenorii de încredere, desfășurarea unor controale riguroase, precum și stabilirea unor dialoguri eficiente cu primăriile, consiliile raionale și executorii proiectelor.
De asemenea, au fost inițiate o serie de negocieri cu organizații și instituții financiare naționale și din străinătate, care militează pentru diminuarea efectelor schimbărilor climatice în Republica Moldova. În prezent, Fondul are semnate Memorandumuri de Înțelegere și Cooperare cu Programul „Covenant of Mayors Demonstration Projects EU funded”, Societatea austriacă pentru producătorii de peleți (ProPellets Austria), Î.C.S. „Red Union Fenosa” S.A., „TERMOELECTRICA” S.A., Agenția de Stat pentru Eficiența Energetică și Conservare a Energiei din Ucrainei, Ministerul Energiei din Georgia. Fondul continuă acțiunile de cooperare cu organizațiile internaționale, fiind deja inițiate discuții cu Fondul Român pentru Eficiența Energiei, Agenția de Dezvoltare a Austriei (ADA), Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Agenţia Japoneză JIKA.
Fondul pentru Eficiență Energetică (FEE) a fost creat în 2012, în scopul atragerii finanțării și implementării proiectelor în domeniul eficienței energetice și al valorificării surselor de energie regenerabilă, conform strategiilor și programelor elaborate de Guvern, anunță Serviciul informare Ministerul Economiei și Infrastructurii.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
05.03.2018Fondul pentru Eficiență Energetică: au fost oferite 458,5 milioane de lei pentru finanțarea a 278 de proiecte în sectorul public
Comentarii (0)