Trimite e-mail | Printeaza
Economie
15.03.2018

Premierul Pavel Filip s-a întâlnit cu misiunea de experți FMI, aflată în vizită de evaluare în Republica Moldova

Premierul Pavel Filip s-a întâlnit cu misiunea de experți FMI, aflată în vizită de evaluare în Republica Moldova

Prim-ministrul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu echipa de experţi ai Fondului Monetar Internațional (FMI), condusă de Ben Kelmanson, care se află în vizită de lucru în Republica Moldova, în perioada 15-27 martie 2018.

Șeful echipei de experți FMI, Ben Kelmanson, a salutat evoluțiile pozitive înregistrate de Guvern în ultima perioadă și a încurajat autoritățile să mențină viteza de livrare a rezultatelor. Oficialul FMI s-a referit la principalele domenii care vor fi evaluate pe parcursul acestei misiuni. Printre acestea - aspectele fiscale, cadrul bugetar pe termen mediu, bugetul pentru anul 2018 și prognozele macroeconomice. De asemenea, va fi efectuată o radiografie a evoluțiilor din sectoarele financiar-bancar și cel energetic.

Premierul a menționat că de la ultima misiune de evaluare a FMI, care a avut loc acum 5 luni, au fost înregistrate evoluții pozitive pe mai multe dimensiuni. O dovadă în acest sens sunt indicii macroeconomici: în 9 luni ale anului 2017, creșterea economică a constituit 3,8%, exporturile s-au majorat cu 18,6%, inclusiv în UE cu 20,5%. De asemenea, a fost înregistrat un nou acționar la Victoriabank și un potențial investitor la Moldova-Agroindbank. A fost identificat investitorul și pentru construcția gazoductului Ungheni-Chișinău, fapt ce contribuie la sporirea securității energetice a țării.

„Toate aceste lucruri nu erau posibile dacă Republica Moldova nu avea un program cu FMI. Existența unor condiționalități ne-a ajutat să ne mișcăm înainte cu implementarea reformelor”, a spus Pavel Filip. Premierul a menționat că până la sfârșitul acestei sesiuni parlamentare urmează să fie aprobată și legea bugetului pentru anul viitor.

Prim-ministrul Pavel Filip a exprimat gratitudine pentru suportul acordat de FMI în realizarea reformelor economice și financiare ale statului și a confirmat determinarea de a duce la bun sfârșit implementarea agendei de reforme, în pofida faptului că Republica Moldova se află într-un an electoral.

Programul de trei ani al Republicii Moldova, susținut de FMI, a fost aprobat la 7 noiembrie 2016. Acesta este finanțat printr-un credit în valoare totală de circa 187 milioane de dolari, din care 83 milioane de dolari au fost deja alocate, potrivit unui comunicat difuzat de guvern..

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus