Codul Parlamentului va fi dezbătut în sesiunea de primăvară 2018, după ce va fi expertizat de partenerii internaționali și supus audierilor publice. Declarația a fost făcută de Președintele Parlamentului Andrian Candu la întrevederea comună cu Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, Signe Burgstaller și Coordonatoarea Rezidentă a ONU, Dafina Gercheva, Reprezentantă Permanentă a PNUD.
Codul Parlamentului va uni într-un singur act legislativ Regulamentul Parlamentului, Codul de conduită și etică a deputaților, prevederile ce se referă la controlul parlamentar și metodologia de evaluare ex-post privind implementarea actelor legislative. Documentul a fost elaborat cu sprijinul experților internaționali și este la etapa finală de elaborare.
”Există voință politică pentru aprobarea Codului până la sfârșitul sesiunii de primăvară 2018. Documentul va fi transmis pentru expertiză Consiliului Europei, UE și OSCE, iar, ulterior, discutat cu societatea civilă”, a menționat Andrian Candu.
Speakerul a mai anunțat că, în această săptămână, Parlamentul va aproba Strategia de dezvoltare a societății civile pentru perioada 2018-2020.
În cadrul întrevederii au fost discutate gradul de implementare a proiectelor comune desfășurate de Parlament cu sprijinul PNUD și asistența financiară a Guvernului Suediei. Este vorba despre aprobarea Strategiei de comunicare a Parlamentului pentru anii 2017-2020, a Ghidului de identitate a Legislativului, a Planului de acțiuni pentru egalitatea de gen pentru anii 2017-2021, a proiectului Strategiei de dezvoltare ”Moldova 2030”, precum și consolidarea dialogului între Parlament și Adunarea Populară a Găgăuziei.
Andrian Candu a menționat că raportul pe anul trecut al Proiectului ”Consolidarea guvernării parlamentare în Moldova” demonstrează că au fost înregistrate progrese semnificative, care trebuie continuate în 2018.
La rândul lor, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, Signe Burgstaller și Coordonatoarea Rezidentă a ONU, Dafina Gercheva au salutat rezultatele înregistrate anul trecut în implementarea mai multor proiecte comune, precizând că 2017 a fost un an promițător, cu multe istorii de succes, iar eficiența lor trebuie dezvoltată.
În cadrul întrevederii, oficialii au convenit ca Parlamentul, PNUD și Ambasada Suediei să-și consolideze eforturile pentru a implementa sistemul e-parlament și reforma Parlamentului.
În prezent, Parlamentul beneficiază de Proiectul PNUD “Consolidarea guvernării parlamentare în Moldova”, preconizat pentru perioada iulie 2016 – decembrie 2019 și implementat cu suportul financiar al Guvernului Regatului Suediei, cu un buget total de circa 4,3 mln de dolari SUA.
Suedia acordă asistență Republicii Moldova în realizarea agendei de reforme prin finanţarea unor proiecte importante în trei domenii prioritare: dezvoltarea pieţei şi integrarea economică în UE, consolidarea democraţiei şi protecţia drepturilor omului, eficienţa energetică şi protecţia mediului, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
20.03.2018Parlamentul, PNUD și Ambasada Suediei își consolidează eforturile în proiecte de dezvoltare
Comentarii (0)