Trimite e-mail | Printeaza
Politic
21.03.2018

Proiectul Strategiei de Dezvoltare a Societății Civile pentru anii 2018-2020 va fi examinat în ședința plenară din 23 martie curent

Proiectul Strategiei de Dezvoltare a Societății Civile pentru anii 2018-2020 va fi examinat în ședința plenară din 23 martie curent

Proiectul Strategiei de Dezvoltare a Societății Civile pentru anii 2018-2020 și a Planului de acțiuni pentru implementarea acesteia vor fi dezbătute în ședința plenară a Parlamentului din 23 martie curent. Anunțul a fost făcut de președintele Parlamentului Andrian Candu după ședința de astăzi a Biroului permanent al Legislativului. 

Potrivit speakerului, la elaborarea acestui document s-a lucrat mai mult de un an, prin eforturile conjugate ale deputaților, funcționarilor din Parlament, reprezentanților societății civile și  ai Guvernului. ”Aduc aprecieri și mulțumiri tuturor celor implicați pentru efortul considerabil depus. Guvernului mulțumiri, în special, pentru că a găsit și soluții financiare de realizare a unor acțiuni incluse în Strategie”, a menționat președintele Parlamentului.

Proiectul Strategiei urmăreşte implementarea a trei obiective generale. Acestea prevăd consolidarea cadrului de participare a societăţii civile la elaborarea şi monitorizarea implementării politicilor publice, promovarea şi consolidarea durabilităţii financiare a societăţii civile și dezvoltarea spiritului civic activ şi a voluntariatului.

Obiectivele generale și cele specifice urmează fi realizate prin mai multe activități care vizează dezvoltarea mecanismului instituţional de colaborare între instituţiile statului şi societatea civilă în procesele de elaborare, monitorizare şi de evaluare a politicilor publice.

Elaborarea Strategiei de Dezvoltare a Societății Civile din Republica Moldova a demarat la începutul anului 2017, în cadrul unui grup de lucru intersectorial, divizat în trei subgrupuri de lucru conform obiectivelor generale ale Strategiei. Acesta a fost creat prin dispoziția Președintelui Parlamentului și format din reprezentanți ai societății civile, Guvernului și Parlamentului, cu susţinerea partenerilor de dezvoltare. Pe parcursul procesului de elaborare, au avut loc 17 întruniri în subgrupuri și au fost organizate consultări publice în cadrul cărora opt instituții de stat și cinci organizații obștești au expediat propuneri și obiecții asupra proiectului.

La ultima întrunire a grupului de lucru, din decembrie 2017, președintele Parlamentului Andrian Candu a reiterat susținerea inițierii procedurii legislative de examinare și aprobare a Strategiei de Dezvoltare a Societății Civile din Republica Moldova.

Actualmente, în Republica Moldova sunt înregistrate la Ministerul Justiţiei circa 7 950 de asociaţii obşteşti naţionale, excluzând fundaţiile, instituţiile private şi publice şi organizaţiile religioase, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus