Extinderea activității investitorilor străini în Zonele Economice Libere, în special în ramura industriei automotive, deschiderea piețelor externe, valorificarea oportunităților oferite de acordurile de cooperare economică internațională, creșterea cererii pe piața internă față de produsele industriale autohtone, evoluțiile pozitive ale sectorului agricol din anul trecut au constituit principalii factori ce au determinat creșterile din sectorul industrial.
Cele mai influente industrii, care au determinat creșterea cu 4,7%, în luna ianuarie a acestui an, au fost fabricarea de fire și cabluri electrice (creștere de circa 2 ori), fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (+22%), fabricarea produselor din minerale nemetalice, în special articolele din sticlă, beton, ciment și ipsos (+63%), fabricarea băuturilor (+19%), prelucrarea și conservarea fructelor și legumelor (+43%), prelucrarea și conservarea cărnii (+11%).
Industria prelucrătoare a înregistrat o creștere solidă, cu circa 14%, deținând o pondere de circa 82% în total sector industrial.
Industria alimentară, care reprezintă o ramură semnificativă a industriei prelucrătoare, s-a majorat cu 7,4%, fiind susținută de creșterile înregistrate la prelucrarea și conservarea fructelor și legumelor (+43%), prelucrarea și conservarea produselor din carne (+11%), fabricarea produselor de brutărie (+15%), prelucrarea și conservarea peștelui (+68%) și altor produse alimentare (+38%). În același timp, au continuat descreșterile în industria de producere a uleiurilor și grăsimilor (-19%), precum și a produselor lactate (-7%).
Industria băuturilor a înregistrat o creștere a producției fabricate cu 19%, iar a volumului exportat pe piețele externe – cu 48%. Aceste evoluții demonstrează că producătorii de băuturi s-au reorientat cu succes către alte piețe de desfacere decât cea rusă.
Industria automotive devine o ramură din ce în ce mai importantă pentru economia națională, producția, exporturile și numărul locurilor de muncă fiind în continuă creștere. Extinderea proiectelor investiționale în cadrul Zonelor Economice Libere au determinat o creștere a producției de fire și cabluri electrice, în luna ianuarie, de circa 2 ori, influențând cu 2,3 p.p. creșterea indicelui general al producției industriale. Astfel, exporturile de aceste produse s-au majorat cu 60%, deținând o pondere de circa 15% în totalul de exporturi.
În luna ianuarie 2018, și industria extractivă a înregistrat o creștere cu 29% față de luna ianuarie a anului trecut. Producția acestei industrii a fost susținută de cererea de pe piața internă, inclusiv din partea industriilor conexe. De exemplu, fabricarea articolelor din beton, ciment și ipsos, care depinde de industria extractivă, a înregistrat în această perioadă o creștere de 63%.
Sectorul energetic a înregistrat o diminuare cu 12% a volumului producției și furnizării de energie electrică, termică, gaze, apă caldă și aer condiționat. Această evoluție este explicată de temperaturile medii mai ridicate în luna ianuarie 2018 față de ianuarie 2017, ceea ce a influențat diminuarea intensității producției de energie.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
22.03.2018Producția industrială a crescut, în prima lună a anului, cu 4,7% față de aceeași perioadă a anului trecut
Comentarii (0)