Trimite e-mail | Printeaza
Social
26.03.2018

Mai multe persoane vulnerabile au acces la medicamente vitale, datorită parteneriatului PNUD cu Guvernul Republicii Moldova

Mai multe persoane vulnerabile au acces la medicamente vitale, datorită parteneriatului PNUD cu Guvernul Republicii Moldova

Mai multe persoane vulnerabile beneficiază gratuit de medicamente vitale de înaltă calitate, ca urmare a unui acord semnat în ianuarie 2017, prin care Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a delegat achiziția medicamentelor către PNUD pentru 9 programe naționale și speciale de sănătate. Bugetul alocat a fost de aprox. 4,5 milioane USD.

PNUD, cu experiența sa globală semnificativă în domeniul achizițiilor publice la scară largă, a gestionat în mod eficient achizițiile, accesând piețele internaționale și generând economii importante. Ca rezultat, numărul pacienților care beneficiază de analogi de insulină s-a dublat, accesul fiind asigurat astfel pentru încă 1300 de persoane, dintre care 300 copii. De asemenea, de terapie antiretrovirală au beneficiat încă 700 de pacienți nou incluși în tratament pe parcursul anului 2017. Pentru prima dată, medicamente vitale pentru tratamentul cancerului au fost procurate pentru aproximativ 1000 de pacienți.

“PNUD a oferit suport Republicii Moldova în procurarea unor medicamente vitale în tratamentul maladiilor precum HIV, cancer sau diabet. S-a reușit obţinerea unor preţuri rezonabile pe de o parte și pe de altă parte acoperirea universală cu tratament calitativ a celor care au nevoie de acesta. Avem rezultate bune și suntem mulțumiți de colaborarea cu PNUD pe acest segment”, a spus Svetlana Cebotari, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Toate achizițiile au fost efectuate în conformitate cu standardele PNUD, într-o manieră transparentă, eficientă și responsabilă. Toate cererile de ofertă, rezultatele licitațiilor, progresul achizițiilor și rapoartele de cheltuieli sunt publicate pe site-ul PNUD Moldova. Medicamentele și dispozitivele medicale achiziționate respectă standardele OMS și UE, se arată într-un comunicat de presă al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

"Cooperarea noastră cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale reflectă un angajament ferm de a consolida sistemul național de sănătate de achiziții publice, asigurându-i transparența și eficiența. Scopul nostru este de a ajuta oamenii din Moldova să beneficieze de un acces neîntrerupt la tratament vital de înaltă calitate și de a contribui la îmbunătățirea calității vieții acestora", a declarat Dafina Gercheva, Coordonatoare Rezidentă ONU și Reprezentantă permanentă a PNUD în Moldova.

PNUD sprijină, de asemenea, modernizarea condițiilor de depozitare a medicamentelor, în conformitate cu bunele practici de distribuție (BPD), care reprezintă standardele internaționale în domeniu.

Datorită rezultatelor promițătoare și a colaborării reușite în 2017, un nou acord a fost semnat între Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și PNUD, extinzând scopul procurării de medicamente în 2018 pentru programele naționale și speciale de sănătate, cu un buget alocat de aprox. 6,5 milioane USD.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus