Pe parcursul anului 2017, Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) a efectuat expertiza anticorupție pentru 1 065 de proiecte de acte legislative și normative. Datele se conțin în Raportul de activitate al instituției pentru anul 2017, audiat, astăzi, în ședința comună a Comisiei juridice, numiri și imunități și Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică.
Potrivit directorului CNA, Bogdan Zumbreanu din numărul proiectelor supuse expertizei anticorupţie, 363 au fost proiecte integrale, 468 de proiecte de modificare şi/sau completare şi 11 proiecte de abrogare. În privinţa a 231 de proiecte au fost întocmite avize cu recomandările necesare. ”Din totalul recomandărilor înaintate de experţi şi acceptate de autori s-a stabilit o eficienţă a expertizei anticorupţie de 59,56%”, a precizat raportorul.
Cu referire la testarea integrităţii profesionale, în raport se menționează că CNA a eliberat, la 65 de entităţi, 4 456 de caziere de integritate, menite să evite încadrarea în funcţii publice a persoanelor care nu au dat dovadă de integritate profesională. În anul 2016 au fost eliberate doar 219 caziere.
De asemenea, în anul 2017, au fost efectuate 136 de testări la detectorul comportamentului simulat (poligraf) a candidaţilor la încadrare în CNA, în cadrul anchetelor de serviciu, precum şi la solicitarea altor instituţii. ”Poligraful s-a dovedit a fi un instrument eficient. Au fost înregistrate cazuri când unii candidaţi la funcţii publice au renunţat benevol la accederea în aceste funcţii după ce au examinat întrebările la care urmează să răspundă în cadrul testării la poligraf”, a spus Bogdan Zumbreanu.
Totodată, ofiţerii de investigaţie ai Centrului Naţional Anticorupţie au depistat 881 de infracţiuni. În rezultatul acţiunilor speciale de investigaţii au fost identificate acte de corupţie şi conexe corupţiei, infracţiuni de spălare de bani și alte tipuri. Dintre acestea 617 au fost deosebit de grave şi grave, 227 – mai puţin grave, iar 37 – uşoare. 69% din infracţiuni au avut loc în mun. Chişinău şi raioanele din centrul republicii, 22% - în mun. Bălţi şi raioanele de nord ale ţării, iar 9% - în mun. Cahul şi în raioanele de sud.
Potrivit directorului CNA, Bogdan Zumbreanu, anul trecut a fost înregistrată cea mai mare cifră de condamnări pentru acte de corupție de la 2013 încoace.
Raportul CNA este public, fiind plasat pe site-urile Parlamentului și CNA.
Comisia juridică, numiri și imunități și Comisia securitate națională, apărare și ordine publică au luat act de raportul de activitate al CNA, Biroul permanent urmând să decidă dacă acesta va fi prezentat în plenul Parlamentului.
Conform prevederilor art. 441 al Legii nr. 1104-XV din 06.06.2002 cu privire la Centrul Naţional Anticorupţie, controlul parlamentar asupra activităţii Centrului este exercitat de către Comisia securitate naţională, apărare şi ordine publică şi Comisia juridică, numiri şi imunităţi. CNA prezintă anual, până pe data de 31 martie, raportul privind desfăşurarea activităţii sale. La solicitarea deputaţilor, directorul poate fi audiat pe marginea raportului de activitate al Centrului în şedinţă plenară a Parlamentului, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.
Trimite e-mail | Printeaza
Politic
28.03.2018Raportul de activitate al CNA, audiat în ședința comună a două comisii parlamentare
Comentarii (0)