În debutul ședinței de astăzi a Cabinetului de miniștri, premierul Pavel Filip s-a referit la implementarea programului guvernamental „Prima Casă”, care este funcțional din data de 26 martie curent. Prim-ministrul a menționat că în prima zi de lansare a programului, peste 40 de persoane s-au adresat pentru a completa dosarul, iar în prezent circa 100 de oameni sunt în proces de depunere a setului de documente.
„Ne-am propus ca tinerii să aibă posibilitatea cel puțin să vadă perspectiva că își pot cumpăra o locuință acasă, în Republica Moldova. De asemenea, ne-am propus să urmărim cu atenție derularea acestui program, pentru că este complicat să pornești din start lucrurile în mod ideal. Evident că vor apărea și probleme care vor fi reclamate de cei care aplică pentru acest program și eu propun în permanență să ne perfecționăm”, a declarat premierul.
În context, Pavel Filip a remarcat că au apărut mai multe întrebări ce țin de conținutul Regulamentului programului, accentuând că unele prevederi necesită a fi modificate. Din acestea fac parte: includerea în noțiunea de „angajat” a tinerilor care activează în calitate de întreprinzători individuali sau în baza patentei, precum și luarea în calcul a perioadei de angajare în afara țării. De asemenea, în condițiile în care actualmente doar rudele de gradul I pot fi garanți pentru creditele oferite în cadrul programului, prim-ministrul a cerut extinderea acestui cerc de persoane până la rudele gradul doi.
Un alt aspect care, potrivit premierului, urmează a fi reglementat mai detaliat vizează modul de diminuare a riscurilor de schimb valutar și informarea beneficiarilor programului privind acordarea creditelor doar în monedă națională.
Șeful Executivului a solicitat Ministerului Finanțelor să prezinte, săptămâna viitoare, modificările și completările necesare la Regulamentul programului. „Chiar dacă o să fim în situația să îl modificăm mai des, e mai bine ca programul să meargă bine și să luăm în calcul toate reclamațiile care apar pe parcurs”, a conchis premierul.