Trimite e-mail | Printeaza
Politic
29.03.2018

Delegația Parlamentului a participat la Geneva, la Adunarea Uniunii Interparlamentare

Delegația Parlamentului a participat la Geneva, la Adunarea Uniunii Interparlamentare

Delegația Parlamentului a participat la lucrările celei  de-a 138-a Adunare a Uniunii Interparlamentare (UIP) și la  reuniunile aferente, desfășurate în perioada 24-28 martie 2018, la Geneva, Confederația Elvețiană.

Din componența delegației au făcut parte deputatele Zinaida Greceanîi, Șefa delegației naționale la UIP și Valentina Stratan, membră a delegației naționale la UIP.

Programul sesiunii a inclus dezbateri generale în plenul Adunării, reuniuni ale Consiliului Director, Comisiilor pentru dezvoltare durabilă, finanțe și comerț, pentru pace și securitate internațională, pentru democrație și drepturile omului și pentru afacerile ONU, Forului Femeilor Parlamentare, Forului Tinerilor Parlamentari, precum și reuniuni ale grupurilor geopolitice.

Tema dezbaterilor generale a fost „Consolidarea regimului global pentru migranți și refugiați: necesitatea unor soluții de politică bazate pe dovezi”. Zinaida Greceanîi a ținut un discurs, în plenul Adunării, despre situația curentă a migranților moldoveni, problemele cu care se confruntă și eventualele soluții.   

La reuniunea Comisiei permanente pentru dezvoltare durabilă, finanțe și comerț, în cadrul căreia a participat Zinaida Greceanîi, participanții au abordat subiectul implicării sectorului privat în implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD), în special în domeniul energiei regenerabile. Rezoluția adoptată se adresează parlamentelor statelor membre ale UIP să faciliteze investițiile private în dezvoltarea durabilă, în special în domeniul energiei regenerabile, prin stabilirea unor mecanisme de finanțare public-privat, prin promovarea unui climat de afaceri care să încurajeze investițiile în domeniul cercetării și dezvoltării, precum și prin crearea unor stimulente juridice menite să atragă investitorii din sectorul privat.

La reuniunea Comisiei permanente pentru pace și securitate internațională Parlamentul Republicii Moldova a fost reprezentat de deputata Valentina Stratan. În cadrul acestei reuniuni a fost adoptată Rezoluția Comisiei privind promovarea păcii în calitate de instrument pentru realizarea dezvoltării durabile, care afirmă legătura dintre implementarea eficientă a ODD-lor, prevenirea conflictelor și susținerea păcii.

În cadrul lucrărilor sesiunii, a fost susținută candidatura deputatei Zinaida Greceanîi pentru funcția de membră a Biroului Forului Femeilor Parlamentare, candidatura deputatei Valentina Stratan – pentru funcția de membră a Comisiei permanente pentru pace și securitate internațională și cea a deputatului Vlad Batrîncea pentru funcția de membru al Biroului Comisiei permanente pentru democrație și drepturile omului. 

La încheierea Sesiunii UIP, au fost adoptate rezoluțiile Comisiilor permanente ale UIP, precum și documentul final al dezbaterii generale.    

Sesiunea UIP a reunit peste 740 de parlamentari din 140 de țări, dintre care 65 de președinți de parlamente naționale și 216 doamne deputate. În prezent, UIP reprezintă cel mai mare for interparlamentar din lume. Uniunea Interparlamentară a fost instituită în 1889 și este constituită din 178 de state cu statut de membru, precum și 12 membri cu statut de asociat. Republica Moldova a devenit membru UIP în 1992, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus