Trimite e-mail | Printeaza
Economie
29.03.2018

Inițierea discuțiilor de facilitare a reformei în domeniul eficienței energetice în Republica Moldova

Inițierea discuțiilor de facilitare a reformei în domeniul eficienței energetice în Republica Moldova

Secretarul de stat al Ministrului Economiei și Infrastructurii, Vitalie Iurcu, a participat astăzi la prima sesiune de Discuții Politice la Nivel Înalt privind eficiența energetică în Republica Moldova, organizată sub auspiciul proiectului EU4Energy, componenta Guvernanță Energetică. Subiectele discutate s-au axat pe stadiul de dezvoltare a cadrului legal în domeniul eficienței energetice în țara noastră, obiectivele ce rezultă din Directiva privind eficiența energetică, consolidarea instituțiilor responsabile de implementarea politicilor pe domeniu și adoptarea proiectului Legii privind eficiența energetică. La discuții au participat reprezentanți ai Guvernului, Parlamentului, partenerilor de dezvoltare, industriei, instituțiilor financiare internaționale și societății civile.

În debutul evenimentului, Vitalie Iurcu a punctat că importanța subiectului eficienței energetice este pe deplin conștientizată de către Guvernul Republicii Moldova, lucru confirmat atât prin realizările la zi ale acestuia, precum și prin noile angajamentele asumate, în special cel de transpunere a directivei europene pe domeniu. „Eficiența energetică nu este privită ca un banal angajament, dar ca un instrument de creștere a securității energetice, diminuare a fenomenului sărăciei energetice, drept cea mai puțin costisitoare modalitate de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră și, totodată, generator de multiple beneficii de natură socio-economică”, a afirmat secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

La rândul său, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Ambasadorul Peter Michalko, a declarat că „UE este un susținător puternic al Republicii Moldova în procesul de modernizare a sectorului energetic. Facem acest lucru deoarece credem că schimbările din sectorul energetic pot avea un impact major asupra îmbunătățirii calității vieții cetățenilor moldoveni, acesta fiind scopul final al asistenței noastre în această țară”.

Experții Secretariatului Comunității Energetice vor împărtăși cunoștințele și expertiza lor pentru a sprijini autoritățile Republicii Moldova în îndeplinirea angajamentelor asumate în cadrul Tratatului Comunității Energetice. Potrivit Directorului Secretariatului, Janez Kopač, toate normele dreptului european din sectorul energetic, pe care Republica Moldova, în calitate de membru al Comunității Energetice, s-a angajat să le implementeze, în special cele de pe filiera eficienței energetice, servesc unui scop semnificativ, iar creșterea eficienței energetice se poate califica ca o acțiune de interes direct al consumatorilor. „Este timpul să adoptăm Legea cu privire la eficiența energetică și să punem în aplicare normele privind eficiența energetică în clădiri”, a menționat Janez Kopač.

Inițiativa EU4Energy acoperă tot sprijinul UE pentru îmbunătățirea aprovizionării cu energie, securitate și conectivitate, precum și pentru promovarea eficienței energetice și a utilizării surselor de energie regenerabile în țările partenere din Europa de Est, precum Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina. Acest lucru se realizează prin finanțarea de proiecte și programe care ajută la reformarea piețelor energetice și la reducerea dependenței și consumului energetic la nivel național. Pe termen lung, aceasta face ca furnizarea de energie să fie mai fiabilă, mai transparentă și mai accesibilă, reducând astfel sărăcia energetică și facturile la energie atât pentru cetățeni, cât și pentru sectorul privat Serviciul informare și comunicare cu mass-media al Ministerul Economiei și Infrastructurii.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus