Consumatorii moldoveni vor continua să cumpere electricitate din regiunea transnistreană și Ucraina, în proporție de 70% și respectiv 30%. Astfel vor fi acoperite cele circa 80% din necesitățile de consum intern de electricitate, neasigurate din producția de energie internă. Achiziția de energie electrică, în perioada ianuarie-martie 2018, a fost desfășurată în condiții mai transparente decât anul trecut. Red Union Fenosa a fost din nou unica companie de pe piața locală, care a oferit detalii despre desfășurarea licitației și a permis astfel monitorizarea achizițiilor la fiecare etapă. Totodată, Grupul de Observatori, format din reprezentantul Delegației UE și Consilierul Înalt al UE pe energie, a avut atribuții mai largi de a solicita informație despre mersul licitației, a se pronunța referitor la prelungiri de termene și a participa activ la deschidera ofertelor, ceea ce a asigurat o transperență și obiectivitate suplimentară. Imixtiunea Ministerului Economiei și Infrastructurii a fost redusă considerabil, spre deosebire de poziția hiper-activă din 2017. În final, contractul de achiziții de energie electrică pentru 1 aprilie 2018 – 31 martie 2019 i-a revenit din nou întreprinderii controlate de stat “Energocom SA”.
Victoria acestei companii nu ar fi provocat întrebări, dacă participarea acesteia la achizițiile de energie electrică ar fi avut loc în condiții egale, identice cu cele oferite pentru ceilalți potențiali furnizori. Mai exact, tenderul în 2018 a avut două probleme majore. În primul rând, la fel ca și în 2017, Energocom SA a figurat ca furnizor potențial, deși nu este producător de energie electrică. Chiar dacă în alte țări occidentale traderii (companii similare cu Energocom SA) nu au capacități proprii, în condițiile moldovenești, licitația de energie electrică trebuie să presupună condiții egale pentru toți participanții la achiziții. Chiar dacă partenerii europeni au obiectat în 2017 față de această practică, în documentul de Instrucțiune privind Achiziționarea Anuală a Energie Electrică, modificat și adoptat de Ministerul Economiei și Infrastructurii, pe 30 ianuarie 2018, a fost exlusă condiția prin care participanții trebuiau să dea dovada disponibilității de energie. Prin urmare, Energocom SA și-a depus oferta de a livra către operatorii la prețuri reglementate de pe piață (companiile Grupului Gas Natural Fenosa și operatorii de la Nordul țării), energie produsă de alții – din regiunea transnistreană (Moldavskaya GRES) și respectiv Ucraina (PAO „DTEK Pavlogradugoli”). În al doilea rând, nu există nicio informație publică despre modul cum Energocom SA a cumpărat energia electrică de la Moldavskaya GRES și PAO „DTEK Pavlogradugoli”, în timp ce toate trei erau în toiul licitației inițiate de Grupul Gas Natural Fenosa, pentru distribuție (energia pentru acoperirea pierderilor din rețele) și respectiv furnizare.
Din informația furnizată publicului de către compania spaniolă (Gasnaturalfenosa, 16 martie 2018) observăm că în timpul procedurii de deschidere și validare a ofertelor, din 13 martie, 3 din totalul de 4 furnizori potențiali renunță la licitație (CERS Moldovenească), fie cer prelungirea licitațiilor (Energocom SA și DTEK). Deja pe 14 martie, devine clar că furnizorii „DTEK Pavlogradugoli” și „Moldavscaia GRES” vor să livreze electricitate direct către „Energocom” S.A., iar cea din urmă propune companiei spaniole o ofertă bazată pe prețurile negociate cu „DTEK Pavlogradugoli” și „Moldavscaia GRES”, în condiții de zero transparență. Ca urmare a rezultatelor finale a tenderului, prețul oferit de Energocom SA va fi de 52,8 dolari SUA/MWh față de 50,2 dolari SUA/MWh în perioada 2017-2018. Cu toate acestea, autoritățile au promis că prețul pentru consumatorii finali nu va suferi schimbări, fără a aștepta decizia pe tarife, de care este responsabilă Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.
În concluzie, chiar și în condițiile unor achiziții de energie electrică îmbunătățite, Energocom SA reușește să se impună în fața altor furnizori participanți la licitație. În continuare, regulile de desfășurare a licitației conțin imperfecțiuni ce trebuie eliminate, iar păstrarea condițiilor vechi de achiziție a energiei de la CERS Moldovenească permite ca datoria la gazele naturale rusești să crească nestingherit, potrivit unui studiu prezentat de organizația Expert-Grup.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
02.04.2018Publicații Sectorul energiei electrice din Moldova: între contract reînnoit de procurare a electricității și probleme vechi nesoluționate
Comentarii (0)