Pregătirile pentru efectuarea recensământului populației și al locuințelor și a celui general agricol, runda mondială 2020, precum și măsurile pentru îmbunătățirea situației demografice din Republica Moldova au fost discutate astăzi, în cadrul unei întrevederi a premierului Pavel Filip cu reprezentanta Fondului ONU pentru Populaţie în Republica Moldova, Rita Columbia.
Prim-ministrul Pavel Filip a accentuat importanța efectuării unui recensământ calitativ, bine organizat, cu date cât mai precise, care vor servi drept bază în elaborarea documentelor de politici pentru activitatea Executivului. Astfel, prim-ministrul a solicitat autorităților mobilizare pentru pregătirea de recensământ, trasarea și demararea acțiunilor necesare, inclusiv identificarea soluției tehnice, instruirea personalului implicat și realizarea recensământului de probă.
În context, reprezentanta Fondului ONU pentru Populaţie în Republica Moldova a relevat necesitatea respectării tuturor etapelor în pregătirea acestui exercițiu, pentru obținerea unor date calitative. Rita Columbia a menționat necesitatea dezvoltării colaborării cu partenerii externi, inclusiv cu organizația pe care o reprezintă, care vor oferi sprijin în pregătirea și desfășurarea recensămintelor.
În cadrul reuniunii au fost examinate aspecte ce țin de organizarea recensămintelor, cu accent pe modalitatea de chestionare. Se optează pentru colectarea datelor prin intermediul dispozitivelor mobile, cu posibilitatea de auto-recenzare prin internet. „Prin utilizarea modalității IT avem numai de câștigat - este o modalitate mult mai sigură, iar datele vor fi procesate mai rapid și utilizate pentru o planificare eficientă”, a notat premierul Pavel Filip. Referitor la anul efectuării recensămintelor, este examinată oportunitatea realizării recensământului populației și al locuințelor în anul 2021, urmat la scurt timp de recensământul general agricol.
Un alt subiect la care s-au referit participanții la discuție vizează situația demografică din Republica Moldova și provocările precum scăderea ratei fertilității, creșterea speranței de viață, îmbătrânirea demografică și migrația. În acest sens, se dorește îmbunătățirea calității politicilor în domeniu, prin crearea oportunităților pe piața muncii, în domeniul educației și creșterea nivelului de trai, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.
În context, șeful Executivului a menționat că toate aceste probleme trebuie abordate în complexitate. „Acestea au la bază inclusiv aspecte ce țin de nivelul de viață, de serviciile oferite populației. Pentru a face investiții sociale, Guvernul trebuie să aibă capacitate financiară, iar pentru asta este nevoie de disciplină și reforme. Sunt sigur că ne mișcăm în direcția corectă, reformele dau rezultate și trebuie să continuăm în același mod”, a conchis premierul.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
10.04.2018Pregătirile pentru runda mondială 2020 a recensămintelor, în atenția premierului
Comentarii (0)