Trimite e-mail | Printeaza
Economie
20.04.2018

Bugetul pentru construcția punctului de trecere Palanca se cifrează la 5, 56 milioane de euro, dintre care 4,5 milioane sunt oferite de UE, iar 1,5 milioane sunt contribuția Guvernului

Bugetul pentru construcția punctului de trecere Palanca se cifrează la 5, 56 milioane de euro, dintre care 4,5 milioane  sunt oferite de UE, iar 1,5 milioane sunt contribuția Guvernului

Prim-ministrul Pavel Filip a vizitat astăzi șantierul de construcție a punctului de trecere Palanca, care urmează să fie dat în exploatare până la finele anului curent. Aici va fi efectuat controlul în comun la granița moldo-ucraineană.

„Una dintre satisfacțiile cele mari pentru mine este să văd lucrând macaralele, buldozerele. Chiar dacă astăzi se pare că nu vedem încă multe construcții aici, lucrul care a fost efectuat până acum este unul enorm”, a spus Pavel Filip.

Șeful Executivului a menționat că punctul comun de trecere oferă mai multe avantaje cetățenilor. Controlul va fi efectuat doar o singură dată de vameșii și polițiștii de frontieră din Moldova și Ucraina. Astfel, va fi redus timpul de așteptare, va crește fluxul de pasageri și mărfuri, va fi eliminată corupția, dar și contracarate infracțiunile la frontieră.

Prim-ministrul a exprimat recunoștință Uniunii Europene, care finanțează construcția punctului de trecere, și PNUD Moldova, care asigură implementarea proiectului. Bugetul total este de 5,56 milioane de euro, dintre care 4,5 milioane  sunt oferite de UE, iar 1,5 milioane sunt contribuția Guvernului. „Acest punct va acorda servicii calitative, așa precum le întâlnim atunci când trecem frontiera UE, la aceleași standarde”, a subliniat Pavel Filip.

De asemenea, șeful Executivului a mulțumit, încă o dată, președintelui Ucrainei, Petro Poroșenko, pentru faptul că săptămâna trecută a promulgat legea privind  controlul în comun la frontiera moldo-ucraineană. „Suntem recunoscători colegilor noștri de la Kiev. Pentru prima dată în 25 de ani, Republica Moldova își va controla frontiera în totalitate, inclusiv pe segmentul transnistrean”, a menționat premierul.

Ambasadorul Uniunii Europene în țara noastră, Peter Michalko, a declarat că UE susţine implementarea proiectelor cu impact pozitiv asupra cetăţenilor, iar construcţia punctului de trecere Palanca este un exemplu concret în acest sens. „Asistenţa acordată de UE, atât Guvernului din Moldova, cât şi din Ucraina, pentru construcţia acestui punct de trecere și efectuarea în comun a controlului va îmbunătăți punerea în aplicare a principiilor de gestionare integrată a frontierelor. Dar, înainte de toate, acest proiect este unul pentru oameni”, a spus Peter Michalko.

„Noul punct de trecere va facilita activitățile economice și comerțul, ceea ce contribuie în mod direct la reducerea sărăciei, la creșterea economică și asigurarea durabilității”, a declarat Dafina Gercheva, Coordonatoarea Rezidentă ONU și Reprezentanta Permanentă PNUD în Moldova, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

Construcția punctului de trecere a frontierei Palanca a demarat în iunie 2017. În prezent, sunt executate 30 la sută din lucrările preconizate. Punctul vamal este construit în conformitate cu standardele europene și va fi dotat cu echipament modern. După darea în exploatare a acestuia, se estimează că numărul persoanelor și vehiculelor care traversează frontiera prin acest punct se va dubla.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus