Trimite e-mail | Printeaza
Politic
24.04.2018

Procesul de reglementare transnistreană avansează, încă un acord important fiind semnat de către părți

Procesul de reglementare transnistreană avansează, încă un acord important fiind semnat de către părți

Un acord privind mecanismul de participare a vehiculelor din Transnistria în traficul rutier internațional a fost semnat astăzi de către negociatorii șefi din partea Chișinăului și Tiraspolului. 

Acordul respectiv este rezultatul unei munci dedicate și a unui șir de întâlniri ale grupurilor de lucru pe parcursul ultimelor câtorva luni, cu participarea activă a negociatorilor șefi. Implementarea acestuia va aduce beneficii oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului și va avansa procesul de reglementare transnistreană în parametrii conveniți ai stării finale, susținute de toate cele 57 de state participante ale OSCE.

Salutând semnarea acordului, Șeful Misiunii OSCE în Moldova Ambasadorul Michael Scanlan a lăudat liderismul și colaborarea demonstrate de către părți. „Abordarea constructivă a negocierilor între părți și implicarea personală a conducerii moldovenești și transnistrene au făcut ca acest progres sa fie posibil. Este o istorie de succes atât pentru Chișinău cât și pentru Tiraspol,” a declarat acesta. „Atunci când implementarea comună a noului mecanism va demara în luna septembrie curent, încrederea între părți va spori și mai mult”.

Așa-numitul „acord privind plăcuțele de înmatriculare”, împreună cu celelalte două angajamente restante din Protocolul „5+2” de la Viena și cinci acorduri semnate de către părți în luna noiembrie 2017 la Chișinău și Bender, constituie „pachetul din opt puncte”, prioritățile identificate de către părți în primăvara 2017. 

De la începutul anului 2018 părțile au implementat trei din cele cinci acorduri semnate în luna noiembrie 2017. Acestea se referă la deschiderea podului Gura Bîcului-Bîcioc, inițierea apostilării diplomelor universității transnistrene de către Moldova și asigurarea funcționării școlilor cu predare în grafia latină în Transnistria. Acordurile semnate cu privire la restaurarea accesului fermierilor moldoveni la terenurile lor din raionul Dubăsari, precum și reîntregirea piețelor de telecomunicații sunt în proces de implementare.

Progresul fără precedent în procesul de reglementare se atribuie voinței politice a părților întru adoptarea unei abordări bazate pe rezultate în procesului de negocieri. Abordare la care au făcut apel cele 57 de state participante ale OSCE în Declarațiile Consiliului Ministerial din 2016 și 2017. În acest sens, în cadrul vizitei sale din luna martie curent, Reprezentantul Special al Președinției OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană Franco Frattini a făcut apel la părți să se conformeze angajamentelor lor din Protocolul „5+2” de la Viena, mesajul acesta fiind reînvigorat de către eforturile diplomatice ale Șefului Misiunii OSCE. Acest rezultat fiind atins, Reprezentantul Special Frattini va conveni o reuniune în formatul „5+2” la sfârșitul lunii mai la Roma.

Negocierile în formatul „5+2” includ reprezentanți ai părților, mediatorilor și observatorilor – Moldova, Transnistria, OSCE, Federația Rusă, Ucraina, Statele Unite și Uniunea Europeană. Scopul formatului „5+2” este de a elabora parametrii unei soluții cuprinzătoare bazate pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în granițele sale recunoscute pe plan internațional, cu un statut special pentru Transnistria în componența Moldovei. 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus