Trimite e-mail | Printeaza
IT
16.05.2018

Folosirea în trafic de către conducătorii auto a telefoanelor mobile sau a dispozitivelor similare ar putea fi interzisă și sancționată

Folosirea în trafic de către conducătorii auto a telefoanelor mobile sau a dispozitivelor similare ar putea fi interzisă și sancționată

Inițiativa legislativă aparține unui grup de deputați și a fost avizată, în cadrul ședinței de astăzi, a Comisiei agricultură și industrie alimentară.

Potrivit proiectului, conducătorii auto vor fi obligați să aplice în trafic norme de conducere preventivă şi să nu desfăşoare în timpul mersului activităţi ce le distrag atenţia de la condus, manifestate inclusiv prin folosirea telefoanelor mobile sau a dispozitivelor similare, cu excepţia apelurilor telefonice prin dispozitive tip “mâini libere” fără fir, integrate ale vehiculelor. De asemenea, excepţie fac folosirea telefoanelor mobile sau a dispozitivelor similare în scopul utilizării sistemelor de navigaţie GPS şi cu excepţia apelurilor telefonice efectuate la serviciile de urgenţe, într-o situaţie de urgenţă reală.

Totodată, prin folosirea telefoanelor mobile sau a dispozitivelor similare sunt stabilite acţiunile ce implică utilizarea prin contact direct a telefoanelor mobile şi/sau a dispozitivelor portabile similare, inclusiv prin convorbiri telefonice, citirea şi scrierea de texte, navigarea pe platforme web, utilizarea aplicaţiilor mobile, camerelor foto/ video.

Noile reglementări cu privire la conducerea preventivă urmează a fi aplicate şi bicicliştilor, conducătorilor de vehicule cu tracţiune animală şi pietonilor cu cărucioare manuale.

De asemenea, proiectul propune ca sancţiunile contravenţionale pentru nerespectarea normelor de conducere preventivă şi de înfăptuirea activităţilor ce distrag atenţia în timpul participării în traficul rutier să se aplice pentru conducătorii de autovehicule, motociclete, ciclomotoare, biciclete şi conducătorilor de vehicule cu tracţiune animală.

Se propune o sancţionare graduală a contravenţiilor, în funcţie de săvârşirea repetată în cursul aceluiaşi an calendaristic. La prima abatere amenda va constitui 600 - 1200 de lei cu aplicarea a 3 puncte de penalizare. Actualmente, aceasta constituie 150 - 300 de lei cu aplicarea a două puncte de penalizare. Pentru abaterea repetată a acestei sancţiuni în decursul unui an calendaristic, amenda ar putea ajunge până la 3 000 de lei cu aplicarea a 6 puncte de penalizare.

La fel, proiectul prevede şi majorarea sancţiunilor contravenţionale pentru neacordarea priorităţii de trecere pietonilor şi bicicliştilor angajaţi în traversarea regulamentară a drumului public.

Proiectul urmează a fi dezbătut în plenul Parlamentului, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus