Controlul comun, infrastructura posturilor vamale, managementul riscurilor și procedurile simplificate au constituit principalele subiecte de discuții în cadrul întrevederii Directorului General al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie cu șeful Misiunii de Asistență la Frontieră pentru Moldova și Ucraina (EUBAM), Slawomir Pichor. Aceștia au realizat o trecere în revistă a proiectelor comune și au convenit măsurile ce urmează a fi întreprinse pentru fiecare dintre subiectele abordate.
Vitalie Vrabie i-a adresat mulțumiri șefului EUBAM pentru asistența calitativă oferită în demersurile de implementare a prevederilor managementului integrat al frontierei (MIF) referitoare la controlul comun. ”Mizăm în continuare pe expertiza oferită de EUBAM în acest domeniu, îndeosebi, în condițiile în care, în data de 25 mai curent, intră în vigoare Acordul care va face posibilă aplicarea controlului comun pe întreg segmentul de frontieră moldo-ucrainean.”, a specificat Vitalie Vrabie.
La rândul său, Slawomir Pichor a declarat că Misiunea va continua să fie prezentă în toate activitățile legate de controlul comun, delegând experți care să consilieze Vama în realizarea tuturor măsurilor necesare. Totodată, acesta a apreciat funcționalitatea mecanismului de control comun aplicat în punctul de trecere ”Cuciurgan-Pervomaisc”, prin extinderea acestuia și asupra operațiunilor de import, reimport și tranzit. În acest context, menționăm că, începând cu data de 18 aprilie curent, când a fost demarată cea de-a doua etapă a controlului comun, au fost perfectate 642 de importuri.
”Controlul mixt și-a demonstrat eficiența inclusiv în postul vamal instituit temporar la Palanca, astfel încât, construcția noului punct de trecere să nu creeze inconveniențe pentru cetățenii cărora le este mai convenabil să traverseze frontiera pe la Palanca. Oamenii sunt supuși unui singur filtru de control, respectiv, petrec mult mai puțin timp în vamă. De asemenea, suntem mai asigurați și la capitolul antifraudă și integritate.”, a opinat în replică Vitalie Vrabie.
Totodată, șeful Vămii și-a exprimat convingerea că reabilitarea infrastructurii punctelor comune de trecere ”Cuciurgan_Pervomaisc” și ”Giurgiulești-Reni” va permite aplicarea eficientă a controlului comun conform celor mai bune practici prevăzute de managementul integrat al frontierei. Amintim că, modernizarea acestor două puncte de trecere este realizată în cadrul unui proiect de asistență tehnică, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de OIM, în colaborare cu EUBAM. Cu un buget de 4,7 milioane de euro, proiectul, lansat la 6 februarie curent, mai prevede și dotarea cu echipamente performante de control, îmbunătățirea schimbului de informații și optimizarea procedurilor de control la traversarea frontierei.
Un alt domeniu care beneficiază în continuare de asistența Misiunii vizează procedurile simplificate, aceasta fiind orientată, în special, spre promovarea implementării sistemului de recunoaștere reciprocă a agenților economici autorizați între Republica Moldova și Uniunea Europeană.
Totodată, Vitalie Vrabie a menționat suportul EUBAM la elaborarea Strategiei de Management al Riscurilor 2018-2020, document care permite o profilare și o gestionare mai eficientă a riscurilor asociate tranzacțiilor comerciale.
În ceea ce privește măsurile ce urmează a fi întreprinse, părțile au convenit să aibă întrevederi inclusiv la frontieră, unde să examineze împreună aspectele care necesită îmbunătățiri.
Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
17.05.2018Serviciul Vamal și EUBAM continuă să-și consolideze cooperarea în domeniul managementului integrat al frontierei
Comentarii (0)